Спасителите имаха 11-часова операция в тежките условия на Северен Джендем

Марин Хитров - ръководител на спасителната операция - ПСС-Троян Марин Хитров - ръководител на спасителната операция - ПСС-Троян Снимка / Видео: bTV

Тежки празнични дни и нощи имаха троянските спасители, които трябваше да помагат на пострадали във високата част на Централен Балкан безразсъдни туристи. Марин Хитров, ръководителят на отряда каза пред bTV, че по десетобална система би дал 8-9 за трудността на операцията. 7 човека са спасени, по информация на медии ранени има докарани в Троян в Спешна помощ.

Пострадалите са били на 1700-1800 м надморска височина. Липса на подходяща екипировка и на дотстатъчно опит, както и надценяване на силите, непознаване на маршрута според Хитров са довели до инцидентите и до смъртта на алпинист, чието тяло и днес не успяха да свалят спасители от южната част на Балкана. Акцията е продължила 11 часа, ако държавата имаше спасителен хеликоптер, е можело да се съкрати многократно това време.

Пред БНТ кметът на Априлци Тихомир Кукенски призова за повече разум туристите, да не превръщат Априлци в изходна база за спасяване на трагично пострадали.

Видеото с Марин Хитров от ПСС-Троян може да изгледате по-долу или на сайта на bTV от тук: [ ВИЖ ]

www.HemusNews.com

Споделяне

Медия