Паметникът на Левски в Троян отново на дневен ред

Кметът Михайлова и скулпторът проф. Георги Чапкънов до главата на паметника Кметът Михайлова и скулпторът проф. Георги Чапкънов до главата на паметника Снимки: Донка Михайлова

"Време е да променяме дневния ред. Паметникът на Левски отново е сред приоритетите", сподели кметът Донка Михайлова.

Днес тя и членове на Инициативния комитет за изграждане паметник на Васил Левски в Троян - Венелин Ангелов, арх. Пенко Терзиев и общинският съветник и общественик Николай Тодоров, са посетили скулптора проф. Георги Чапкънов - Чапа, за да обсъдят етапите на създаване на паметника.

Една от снимките, които троянският градоначалник е публикувала на фейсбук страницата си, дори загатва как ще изглежда главата на паметника.

Припомняме, че през миналата година бе създаден Инициативен комитет за изграждане на паметника, в който влизат историци, общественици, изявени личности в науката и изкуствата, както и родственици на Апостола. Скулптор е известният проф. Георги Чапкънов - създател на много стойностни паметници, а архитект е Светослав Константинов.

Монументът ще струва 70 000 лева, поради което бе открита банкова сметка за по-заможните дарители и дарителска кутия за всички останали.

Мястото, определено за поставяне на паметника, е на централния площад, в близост до сградата на читалище „Наука - 1870 г.“.

Споделяне