Фестивалът на сливата донесе много емоции. "Традиция" отбеляза 10-годишнина

И тази година Българският фестивал на сливата, 28-и по ред, който се проведе отново в Троян и Националното изложение в Орешак, донесе много емоции и забавления на троянци и многобройните гости на града.

Фестивалът стартира в петък с интересно градско увеселение под наслов „Минало и настояще“, на което регионалният клон на НД "Традиция" отбеляза своята 10-годишнина. Бяха представени исторически униформи, снаряжения и военни облекла и костюми от Априлското въстание и събитията след Освобождението, както и дамски облекла от миналото. В офицерския бал участва и Националният гвардейски духов оркестър и представители на Националната гвардейска част. Бяха връчени благодарствени грамоти на голяма част от хората, подпомагали изявите на РК: кметът Михайлова, председателя на ОбС-Троян, зам.-кметове, началниците на РУ в Троян и Севлиево, сегашният и бившият кмет на Априлци, полковници, Светослав Дочков, Марин Радевски и други бизнесмени, директорът на РИМ - Севлиево, Велички епископ Сионий, бившият кмет на Добродан Христо Данов, проф. Иван Гаврилов, директорът на музея в Троян Елеонора Авджиева и много други. От министерството на отбраната връчиха отличия на майор Дочо Николов, Христо Калистерски, Христо Йовчевски, Петко Радионов, Георги Моновски, Тошко Топалов, Станислав Гуевски, Христо Данов.

После бе премиерата на филма „100 години Дойранска епопея“ в троянското читалище, а празничният ден завърши с двучасов концерт на обичания от всички Володя Стоянов, който се раздаде докрай и не се умори да пее. Троянци и гостите на града дължат концерта на големия български медик, родолюбец и приятел на Троян д-р Гаврилов, който направи поредния си голям жест към града и в сферата на образованието, като връчи по 5000 лв. на двете водещи троянски училища – СУ „Св. Климент Охридски“ и СУ „Васил Левски“. Парите по волята на дарителя са за награди на ученици.

Вторият ден на празника започна с традиционното празнично дефиле по централната улица на града до площад "Възраждане". В него се включиха самодейци от всички троянски читалища, Национално дружество "Традиция", гости и граждани. След това празникът продължи с възстановка на Дружество „Традиция“ на тема „Троянецът – войник и сливопроизводител“. Кметът Михайлова официално откри Българския фестивал на сливата и обяви кой ще запали казана. Досега това се е вършело от един мъж, но тази година честта за главен казанджия бе не на един човек, а на мъжете от дружество "Традиция", които бяха представлявани от Христо Калистерски, Христо Йовчевски и Петко Радионов. Те получиха символичния казан на сливовата ракия и медалите на фестивала. "Вече 10 години тези мъже ни карат да се чувстваме горди българи и горди троянци", посочи кметът  Донка Михайлова. "Ракията не е просто онази течност, която ни сближава заедно на масата. Ракията е онова чудодейно питие, което троянци са продавали, за да учат децата си, за да създават поминък за семействата си и за да инвестират в развитие. Затова, празнувайки сливата, ние празнуваме обичта към нашата земя, към Троянския край, уважението към прочутата троянска предприемчивост, защото тя, сливовата ракия, е отваряла и продължава да отваря врати", изтъкна в словото си троянският кмет.

Физическото запалване на казана бе нетрадиционно - главните казанджии бяха подготвили дъска с канал, в който посипаха барут и предупредиха, че там не е за страхливи хора. След запалването на барута се получи огромно димно кълбо и дървата на казана пламнаха.

Празникът продължи с богата музикална и културна програма както в Троян, така и в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак. Както и в предходните издания на фестивала на сливата, така и тази година всички желаещи майстори на троянската сливова ракия премериха сили в "Конкурс за най-добра домашно приготвена сливова ракия", в който единственият критерий за оценка на ракията са вкусовите ѝ качества.

Вечерната програма продължи с концерт на Иван Шопов (TRIGAIDA), изпълнение на студия „Гласове“ и концерт на Дони и Нети, който напълни до краен предел площадното пространство.

Последният, трети ден на фестивала, започна с изпълнения на читалищни състави от НЧ „Наука-1870“ във връзка със 150-годишнината на читалищната дейност в общината, след което бе финалната част -  спектакълът „От мегдана“ на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ от Плевен.

Повече снимки от фестивала, може да разгледате по-долу в нашата фотогалерия.

www.HemusNews.com

Споделяне