Четвъртък, 26 Ноември 2020 16:00

Хора на изкуството в рода на художника Иван Шошков (посвещава се на 110 години от рождението му)

Големият троянски художник Иван Шошков Големият троянски художник Иван Шошков

Спомени и записки от роднини на Иван Шошков са в основата на материала, изразяващ желанието на съседи от ул. Цар Калоян 8, където е била омъжена сестрата на Иван, Мария, да възкресят ценни за рода на художника факти. Той също е живял на тази улица, обгрижван от сестра си, когато здравето му се влошава. Бедната къща се е красяла с негови картини, които по разказа на Надежда Бурева, внучка на сестра му, Иван е показвал и на двора като изложба.

Най-много словесен и снимков материал даде Виолета Шошкова, чийто баща Петко Шошков е син на Илия, брат на Иван Шошков. П. Шошков е написал и нарисувал родословното дърво на своя род с обич и гордост. Това може да се види на изпратените ни снимки. Авторът беше директор на керамичната фабрика "Изкуство". Дъщеря му Виолета завършва Националната художествена академия със специалност керамика при проф. Венко Колев. В дома си на ул. Спас Балевски е имала малка пещ и грънчарско колело, правела е изложби. По-късно работи в Съвета по дизайн, оглавяван от проф. Венко Колев. Предлагали са нови модели на керамичните предприятия в страната, включително и в Троян, одобрявали са колекции за Пловдивския панаир. Нейната внучка Симона Цачев живее в Монреал. Занимава се с художествена фотография на пейзажи, които показва на изложби в своя квартал и в Инстаграм. В. Шошкова изпрати от София, където живее, и снимки на автопортрета на Иван Шошков и негови близки.

Втори братовчед на Виолета е Иван Цолов. Неговата майка Тодора, племенница на Иван Шошков, го е кръстила на вуйчо си. Тодора Кадийска е била учителка по трудово обучение в 112. училище в София. Ушила е и избродирала около 30 български народни носии, които е дарила на училището.

Васил е един от братята на Иван Шошков. Неговият син Митко Шошков беше солист в Хора на запасните офицери и се славеше с красивия си глас. Дъщеря му Мариела работи в троянска фирма за керамика като декоратор.

Петко, друг брат на Иван, е имал керамично ателие в София.

Надежда Бурева е дъщеря на Пенка – другата племенница на художника. Тя е учител по акордеон и пиано в ДМШ при читалище "Наука 1870 г.". Ръководи там и вокалната група "Усмивка". В центъра за личностно развитие, известен повече като Шошковата къща, работи с децата от вокална група "Щурчета". Красивият център, запазил старата архитектура, е построен на мястото, където е бил домът на Илия, един от петте братя на Иван Шошков. До ЦПЛР се намира скромната къща на ковача Стефан Кадийски, взел за жена Мита, единствената оцеляла сестра от семейството на художника. В нея живее Надежда и я поддържа със сръчните си ръце. На грънчарската улица са работели като майстори грънчари Илия и Петко, дошли от махала Шошковска да помагат на брат си Минко, бащата на Иван Шошков. Още трима грънчари са ваяли грънци на тази улица – Найден Габърски, Найден Кунчев и Марко Манговски. Като допълним списъка с обущаря Калю, става истинска улица на занаятите. Вечер прозорците на Шошковата къща светят и зад тях се виждат децата, които рисуват, въртят грънчарското колело, учат се на дърворезба, танцуват, пеят...

www.HemusNews.com