Четири гостуващи постановки в салона на читалище "Наука – 1870 г."

През месец май най-смелите и жадни за представления троянци се насладиха на отлагани  концерти и театрални представления.

Първият за тази година концерт "Във вихъра на любовта" представи световни шедьоври от опери, оперети и мюзикъли. Водещият Филип Дочев с великолепно чувство за хумор нарече спектакъла "Антивирусно кабаре".  Представяше заглавията в програмата чрез разказ за написването им, за приемането от тогавашните музикални комисии, разминаващо се понякога с възторга на публиката,  или чрез други интригуващи похвати. Много забавно представи предстоящото изпълнение на откъс от "Прилепът" на Йохан Щраус – прилепът не от Ухан, а от Йохан. Артистичността на конферансието подготвяше слушателите за чудесните изпълнения на Симона Кодева, Веселин Вачев и Разградската филхармония с младия диригент Левон Манукян. Артистите се раздадоха за осмелилите се да дойдат на концерта. Въздействието се осъществи и чрез мултимедия, която пренасяше зрителите в отминали времена или припомняше оригиналните изпълнения. Финалните думи на водещия бяха, че хората са "заразени" от изкуството и ги призова да се обичат.

За пръв път на троянска сцена игра известният артист Красимир Ранков, гост в пиесата "Моят най-добър приятел" на Държавен драматичен театър – Търговище. В анотацията се казва: "В ролята на Бернар можете да видите безупречният владетел на комедийния жанр Кр. Ранков, който виртуозно изпипва и най- малкия детайл на този брилянтен текст." Играта на Ранков оправда очакванията, много добре му партнираха и другите артисти.

Съвсем различни преживявания събуди спектакълът "Невястата" на фолклорен ансамбъл "Родопа" – гр. Смолян. И той за пръв път гостува в Троян, осъществявайки отдавнашното си  желание. Танцьорите пресъздават действителна случка –хвърлянето на Елица от високата скала след убийството на годеника й Боян и обезчестяването й от турците. Чрез мултимедията образно беше предсказана тази трагедия,  беше представен и фон за развитие на действието – красивата родопска планина.  След завладяващия спектакъл на сцената излезе главният художествен ръководител на ансамбъла Адриан Петров, който съобщи, че Валя Балканска и Петър Янев отсъстват поради счупване на крака му. Благодари на кмета Д. Михайлова  и на екипа на читалището за посрещането и цветята. Завърши с думите: "Ние сме българи, синове и дъщери на майка България!".

Последната постановка за седмицата беше руската пиеса "Различен от всички" от Алексей Слаповски. Образът на различния герой беше майсторски пресъздаден от младия актьор Стелиян Николов. В ролята на невярната приятелка зрителите видяха Деляна Хаджиянкова, позната на телезрителите от ролята на Снежа – майка на Борис и Драго в сериала "Братя". Зрителите си тръгнаха удовлетворени от подсказващия щастие за необичайно събралите се млади хора и от играта на актьорите.

Афишът на троянското читалище не подцени вкусовете на троянската публика.

Споделяне