Музикална вечер, посветена на троянската оперета

На 3 юни – рождения ден на оперетната актриса Лиляна Кисьова, наша именита съгражданка, беше представен и прожектиран филмът "Лиляна Кисьова – родена да лети". Преди този кулминационен момент на вечерта водещата Вихра Петрова припомни историята на театралното изкуство в Троян и заглавието на първата оперета на троянска сцена "Двете пролетни царици". Tриумфът на оперетния театър в нашия град е през 50-те години на 20. век, когато играят звездите Лиляна Кисьова и Минко Босев заедно с много талантливи самодейци. Най-красноречиво характеризира това десетилетие троянският музикант Людмил Кунов: "Станахме филиал на Софийската оперета". Организатор на събитието е Инициативният комитет, чиято цел е да възроди и популяризира оперетното изкуство в Троян. Членове на комитета са: Васил Радойчевски, Тодорина Йончева, Емилия Чернева, Добрин Костов, Иван Василев, Емил Давидов и покойният Пенчо Адърски, по чиято идея е създаден филмът за Лиляна Кисьова.

Концертната програма започна с две изпълнения на Дамския камерен хор при НЧ "Наука – 1870 г." – Троян, като израз на това, че традицията е жива.

Сценаристът на филма Петко Колев разказа за предизвикателството на екипа да създаде филм за човек на изкуството. Гласът на Лиляна Кисьова се озвучава от нейната дъщеря Габриела Хаджикостова. Благодари на всички личности и институции, съдействали за осъществяването на филма, който ще повдигне духа на Троян и на нацията. След прожекцията имаше продължителни ръкопляскания.

Емоцията нарасна с изпълненията на артистите от ДМТ "Константин Кисимов" – Велико Търново. Георги Гърланов, Полина Петкова, Миряна Калушкова в съпровод на пиано от Зорница Гетова – Национална музикална академия "Панчо Владигеров", изпяха ария и дуети от любими оперети.

На сцената излезе организаторът на вечерта Васил Радойчевски. Той припомни датата на създаване на ИК – 20.03.2019 г. и решението на Общинския съвет в културния календар на общината да има ден на оперетното изкуство. Почете паметта на инж. Пенчо Адърски и благодари на Община Троян за съфинансирането на филма, благодари и на д-р Валентина Александрова за всестранното съдействие, на читалището, на екипа на филма и четеца на дикторския текст Димитър Кръстев, както и на всички останали институции и хора. Г-н Радойчевски призова да внесем своя принос в развитието на града и да мечтаем, не да пълзим.

Отново взе думата сценаристът на филма Петко Колев, който показа и книгата "Антибайганьо", чиято цел е да се противопостави на байганьовщината в нашето общество. Говори за нейните автори, спонсори и разпространение.

Вечерта завърши с поздравителен адрес от г-жа Михайлова, който прочете Вяра Дочева от отдел "Образование" в Община Троян. В него бяха изказани поздрави за създателите на филма, чиято любов към изкуството вдъхновява. Благодари за завършване инициативата на инж. Пенчо Адърски като поклон пред неговата памет.

Много свидетели на бляскавите вечери в троянското читалище от отминалите години бяха на паметната вечер и си тръгнаха удовлетворени.

Аудиозаписи от изказалите се на събитието може да чуете по-долу.

Сценаристът Петко Колев

Васил Радойчевски

Петко Колев

Вяра Дочева

Споделяне