Празник на песенното изкуство „Песни в сърцето на Балкана“

На 3.07. се постави начало на нов празник по предложение на Дамския камерен хор при НЧ "Наука-1870 г." – Троян, с финансовата подкрепа на Община Троян.

Водещата Диана Янкова въведе в темата на празника с подходящи стихове за планината от Харалан Недев. Начинанието беше приветствано от секретаря на читалището Станка Марешка и зам.-кмета Розалина Русенова. Вторият водещ Емил Ненковски съобщи наградите за участниците, които ще получат и грамоти. Представи домакина на празника – Дамския камерен хор с диригент Весела Марешка и корепетитор Надежда Бурева. Хорът има богат и разнообразен репертоар. Член е на Сдружението на туристическите хорове в България и ежегодно се включва в националния фестивал "С песните на България". Представя красотата на нашите народни песни в международни фестивали. ДКР изпълни 4 песни за родния край.

Втори на сцената излязоха дамите от женската певческа група "Боримски извори" с ръководител Димитрина Димитрова. Участвали са в 5-тия национален събор за народно творчество в Копривщица и завоювали златен медал. Записи на групата са излъчвани по БНТ, телевизия Родина и БНР. Изпълниха 2 народни песни.

Вокална група за популярни песни "Авангард" при НЧ "Христо Ботев – 1911 г." – с. Врабево изпя 4 песни. Ръководител е Милка Стратева.

Последваха 4 изпълнения на Женския народен хор "Славянка" при НЧ "Христо Ботев – 1930 г." – с. Славяни,  с художествен ръководител и корепетитор Милко Михов.  Хорът има участия в събори, фестивали, местни и регионални празници, за което е получил плакети, медали, статуетки, дипломи, грамоти и благодарствени адреси. В него пеят и деца.

Последният участник беше вокална група "Планински звуци" към НЧ "Изгрев  1926 г." – с. Бели Осъм. Неин ръководител е маестро Валентин Манджуков. Групата е предимно ориентирана към изпълнение на обработен фолклор. Участник е в национални и международни фестивали и конкурси. Носител е на високи награди и отличия. Участвала е и в два национални прегледи на фолклорните ансамбли. Групата представи 3 песни.

След изпълнението на всеки състав Р. Русенова връчваше грамота за участие и подаръци.

Много емоционален момент беше изпълнението на "Хубава си, моя горо" oт 5-те състава в залата, дирижирани от В. Марешка, след което тя благодари на всички, допринесли за перфектната организация.

Снимки: НЧ "Наука - 1870 г." - Троян

Споделяне