Неделя, 25 Юли 2021 11:45

"Огънят на имането" ще засвети на Ловешката крепост

"Театър под звездите" - една традиция на театъра от Орешак, продължава с представленията си на открито. В сряда, 28 юли, жителите и гостите на Ловеч ще имат удоволствието да се потопят в романтичната история за имането на Вълчан войвода, създадена от младия театрал Васил Василев и режисирана от него с театралната трупа на Орешак, в която участват много известни самодейни актьори.

„Повече от 100 години се издирват легендарните съкровища на Вълчан Войвода и съратниците му. Хора мнителни, фанатично суеверни, дори решени на убийство, с голяма упоритост „ходят като алтави и копаят по чукарите“, за да докопат купищата злато, които войводата е събирал за Свободата на България.

„Огънят на Имането“ е разказ от началото на ХХ-ти век за ТОЯ и ОНЯ свят. Героите-златотърсачи се опитват да се преборят с капаните и хитростите на легендарния Войвода, който все още пази несметните си богатства. Заслепени от алчност в безумното си увлечение, наивни и смешни, иманярите все пак се обединяват около входа на Голямата Маара – митичната пещера на Вълчан Войвода. Но „в Балкана няма нищо сигур“! Там при Змея и жълтиците е страшно…

Имане… Пари… Купове злато…

Ще успеят ли да го извадят, или Огънят на Златото ще изпепели душите им ?!...“, пише в поканата за спектакъла. В него играят Васил Василев, Захари Лазаров, Владимир Иванов–Валко, Венелин Йорданов–Хъша,Мирчо Мирчев, Петър Спасов, Теодор Цанков, Николай Марков, Найден Стоянов, Ангел Станев, Петко Колев, Ивайло Минковски, Мариян Калинов, Кремена Пазванска, Поля Петрова и Виолета Маринова. Част от актьорите имат и друг принос: сценографията и костюмите са дело на Кремена Пазванска, фотограф е Найден Стоянов, рекламният дизайн е на Владимир Иванов–Валко. Драгомир Минковски е ангажиран с осветлението, читалищният председател Донка Василева – с реквизита. В горещите нощи на юли при Ловешката препост ще е прохладно и интерсно. Обещава го „Огънят на имането“!

Спектакълът се играе и на други места, така че пропусналите могат да навакста и да подкрепят местните ентусиасти, които играят със сърце и душа.

Споделяне