„Песен за Троян“ спечели трето място на фестивал в Самоков

Дамски камерен хор при НЧ "Наука – 1870 г." Дамски камерен хор при НЧ "Наука – 1870 г."

Песента на доброданските автори Тома Кисьов – музика по текст на Ради Кисьов е една от любимите в репертоара на Дамския камерен хор при НЧ "Наука – 1870 г.", затова беше от избраните за участие във фестивала.

За 9-и път читалището – паметник "Отец Паисий – 1859 г." е домакин. Във фестивала взеха участие състави и индивидуални изпълнители от всички краища на страната ни.

Официален гост беше кметът на гр. Самоков Владимир Георгиев, който изрази радостта си, че тази година може да се проведе фестивалът. Почувствала се е празнината през 2020 г. и необходимостта от такова музикално събитие, защото прекрасната музика е "ваксина" и духовна храна. Пожела да премине добре, с жар, енергия и конкуренция.

Председателят на читалището Стоян Пашов пожела участниците да направят празник на песента. Припомни репетициите на любителите в студените зимни вечери. Пожела им успех и здраве и откри фестивала. Представи журито на тазгодишното издание.

Председател – Станислав Почекански – преподавател в НМУ "Любомир Пипков" гр. София и председател на Съюза на музикалните и танцови дейци в България. Той приветства с изключително вълнение всички натрупали опит. Благодари за дързостта да участват. Членове на журито бяха Вели Чаушев – преподавател в НМУ "Л. Пипков" и композитор, Димчо Тосков – дългогодишен преподавател по акордеон и китара в ДМШ "Васил Стоин" – Самоков, аранжор и ръководител на любителски състави към читалището. Автор е на музиката на песента за Самоков по текст на Валентин Ахчийски, с която беше открито 9-ото издание на конкурса. Песента беше изпълнена от ВГ "Дилижанс" при местното читалище.

Фестивалът е с конкурсен характер. Компетентното жури оценява музикално-художествените качества на песните, следи за аранжимента, съпровода и артистичното поднасяне на изпълненията.

Троянският хор от 2010 г. за пръв път участва във фестивал на конкурсни начала. Имаше привилегията да пее пръв. Започна с песента "Моя планина" – текст Евтим Евтимов, музика на нашия земляк Тома Кисьов. Много красива песен, подходяща за лоното на Рила планина. Следващата песен "Легенда за Марагидик" пресъздаде драмата на Кралимарковата сестра Мара, а на песента за Троян член от журито ръкопляска, станал прав. Надежда Бурева акомпанираше на акордеон.

Участниците във фестивала получиха грамоти, а дамският хор към диплома за трето място и 50 лв.

Хористите бяха удовлетворени от представянето си, от посещението на града с възрожденска памет, съхранила безценното, което крепи един народ – духовността, културата и изкуството. Градът на зографите и самоковите е дарил десетки личности, отдали таланта и делото си на България, а днешните самоковчани са сърдечни и гостоприемни.

Споделяне