Изложба “На спомена сред кръстопътните видения”

Изложба “На спомена сред кръстопътните видения” в МНХЗПИ - гр. Троян Изложба “На спомена сред кръстопътните видения” в МНХЗПИ - гр. Троян

Всяка година на Петковден в Музея на занаятите се открива изложба. Това е добра практика от близо 20 години, сподели директорът на музея Елеонора Авджиева. Изложбата е посветена на майстора дървостругар Минко Банковски. Г-жа Авджиева го нарече един от най-забележителните майстори от 70-те до 90-те години на 20. век. Отличавал се е с чувство за хумор и артистичност. Във фондовете на музея има над 260 негови творби от различни периоди, което го прави един от най-добре представените майстори. За изложбата са избрани 55. Изделията му придобиват все по-голяма художествена стойност. Ел. Авджиева благодари на присъстващата внучка на майстора – Мила Добрева, която е отделила специално внимание на музейните работници при подготовката на изложбата. На откриването беше и Донка Банковска от Бели Осъм, родственица на майстора, която е активен читалищен деятел. Експозицията е осъществена с финансовата подкрепа на община Троян.

Уредникът по художествено дървообработване Даниела Банкова представи автора и изложбата. Разказа с неприкрито вълнение за произхода, учението и ранното навлизане на Минко в занаята. Нарече го протомайстор на съвременното стругарство, защото се издига до феноменален майстор на формата, което постига и с избора на чудно хубав дървен материал. Неговите съдове са не само предмети на бита, а произведения на изкуството с постигната мярка и пластика. През 1966 г. става един от първите членове на Ателието на троянските майстори, а от 1971 г. е член на Задругата на майсторите. Труди се до края на живота си. Банкова припомни неговите участия в национални и международни изложби. Бил е весел, духовит. През 1993 г. издава книга в стихотворна форма "На спомена сред кръстопътните видения" за родовата история. В изложбата са показани част от наградите на твореца. Има и филмче с автентичния глас на Минко Банковски. През лятото правнучката му е помогнала за изготвяне на текстовете.

Ценителите на изкуството могат да се насладят на съвършените предмети и мъдрите мисли на М. Банковски благодарение на музейните работници, съхранили тази красота, показана в целия ѝ блясък.

Споделяне