Приказка за музиката - концерт на учениците по поп и джаз пеене от НУИ „Панайот Пипков“ - Плевен

Концерт на учениците по поп и джаз пеене от НУИ „Панайот Пипков“ - Плевен Концерт на учениците по поп и джаз пеене от НУИ „Панайот Пипков“ - Плевен Снимка-кадър: Троян Експрес

По покана на читалищния секретар Станка Марешка в Троян гостуваха млади таланти от престижното плевенско училище. Подгряваща група на концерта бяха 4 изпълнители от студия "Гласове" с вокален педагог Мариета Жекова, която ги представи. Последното изпълнение на прелестната Ани Ненова беше подходяща прелюдия към концерта на гостите.

Седемте ученици от плевенското училище представи тяхната вокална педагожка Доротея Люцканова, която изрази приятното си впечатление от своето първо гостуване в нашия град. Нейните ученици продължават да пеят въпреки обстоятелствата, защото радеят за музиката, която е нещо вълшебно. Те са единни в мечтите си. Г-жа Люцканова предложи на водещите Красимира и Тервел да напишат есе за музиката, която е един път без начало и без край.

Първата песен беше дует на учителката с Тервел Иванов, като Д. Люцканова акомпанираше на пиано. Всичките ѝ акомпанименти бяха изпълнени наизуст и с фин артистизъм. Облеклото, прическите, сценичното поведение на гостите бяха безупречни. Водещите пишеха есетата си, но когато заставаха пред публиката, говореха вдъхновено и красиво за музиката, която въздейства с  всеки звук и миг от произведението, с всяка пауза и с  цялата мелодия. Прозвучаха известни песни от световния джаз като "Ню Йорк, Ню Йорк" напр. Великолепно беше изпят дуетът "Минаваш през мен..." на дует "Каризма".  В класа на Д. Люцканова вече е и троянско момиче – Паолена Бънджева, която "разказа" своята история с песента "Последната спирка". Тя учеше пиано при г-жа Амория Маркова, беше водеща на един концерт на площада, а сега привлече внимание със своята непринуденост и собствен стил като вокален изпълнител. Паолена, както и всички останали, направиха свои интерпретации и на други обичани български песни: "Черно и бяло" , "Мой стих" , "Фалшив герой"... Водещите говориха за връзката на музиката с другите изкуства, което беше илюстрирано с цялостното присъствие на младите певци. Не всяко нещо може да се опише с думи, защото музикалното изкуство е безгранично – това успяха да посеят в душите на публиката красивите гласове на Троян и Плевен.

Концертът завърши с колективно изпълнение на песен от Орлин Горанов.

Емил Ненковски поднесе цветя на гостите и им благодари за насладата, която доставиха на слушателите.

---

Снимка: Кадър от видеозапис на "Троян Експрес" - troyanexpress.com

Споделяне