Поднасяне венци на признателност пред паметната плоча на хана на Васил Спасов

Градската духова музика даде начало на тържеството. Програмата от патронния празник на СУ "Васил Левски" прозвуча и в 12:00 ч. на 19.02. Водещата преподавателка Лидия Кирилова - член на Общинския комитет "Васил Левски" - даде думата на кмета Донка Михайлова.

Тя припомни посещението на Апостола в Троян, когато на 8.10.1871 г. основава Троянския революционен комитет. Левски много пъти е идвал в Троян, затова е назряло времето за паметник на героя.

Важен момент беше връчването на ежегодната грамота от ОК "Васил Левски" на учителя по литература Найден Ангелов, работил всеотдайно в Немската гимназия - Ловеч. Той е не само любим преподавател на много поколения, но и приятел на Троянския комитет. Присъства активно на вечерите в родната къща на Ламар в с. Калейца, посветени на книгата на поета "Васил Левски - лирична животопис" и на творбите на Борис Ненков и Иван Жеглов за Левски. Грамотата бе връчена от председателя на комитета Венелин Ангелов. Той говори за обществената дейност на преподавателя и за това, че вече е дошъл моментът да се изгради монумент на Апостола. Найден Ангелов прие наградата силно развълнуван, изрази удовлетворението си от тържеството. Поднесе цветя пред паметната плоча, след което цветя и венци поставиха от името на Община Троян, на Общинския комитет "Васил Левски", на училища, на политически организации.

Паметта на героя бе почетена с едноминутно мълчание и падане на колене.

След тържеството и предишните 2 дни много хора преминаха по пътя на Левски до Троянския манастир и обратно през м. Дрянска. На таблото до паметника на Апостола поетът Харалан Недев, както всяка година, бе поставил нова творба за героя.

Споделяне