Троянско участие в ценно издание за истините в българо-македонската история

Троянецът доц. Петър Голийски Троянецът доц. Петър Голийски Снимка - кадър: БНТ

Вече е факт един сериозен научен труд, свързан с истините за Македония като изконна българска земя.

Става дума за първия том на сборника „България и Македония. История и политика“. Обхваща Късната античност до началото на XX век и „вижда бял свят с идеята да е научен контрапункт на фалшификациите, псевдоисторическите внушения и антибългарска пропаганда на македонизма, въз основа на които властите в Скопие изграждат идентичността на съвременната северномакедонска нация“. Това пише троянецът доц. Петър Голийски, автор на главата „Македония – първата българска земя южно от Дунава“. В нея са обобщени и анализирани наличните писмени паметници за ранните заселвания на българи в Балканския югозапад в периода V–VII век.

Друг троянец – майор Дочо Николов, доктор по история, в съавторство с д-р Стефан Пейков, е написал поместената като десета глава разработка „Тракия и Македония в една карта от библиотеката на Българската екзархия“. Тук от картографска гледна точка се представя карта на Македоно-Одринския вилает, излязла около 1900 г., използвана в Първата световна война.

В сборника има още много интересни материали, дело на едни от най-големите български историци. Предисловието е от акад. Георги Марков.

Споделяне