Троянската връзка при новия директор на Народния театър

Васил Василев е новият директор на Народен театър „Иван Вазов“ - София Васил Василев е новият директор на Народен театър „Иван Вазов“ - София Снимка: Facebook Васил Василев. Колаж: HemusNews

Васил Василев е новият директор на най-престижната театрална институция в България – Народния театър „Иван Вазов“. Той спечели конкурс, в който се явиха досегашният директор Мариус Донкин, Сава Драгунчев – актьор и преподавател в НАТФИЗ, режисьорът Бойко Богданов. Министърът на културата първоначално не сложи подписа си под заповедта за назначаване, тъй като му било нужно да се консултира с юристите си. Според министъра имало опорочаване при конкурса – явил се пиян кандидат, член на комисията си тръгнал по-рано, съмнения за конфликт на интереси. Окончателното решение след проверката е, че няма причина за съмнения в избора. Самата процедура на конкурса е достъпна в интернет и всеки може да прецени какви идеи имат четиримата кандидати.

С това назначение Троян има известно основание за гордост, тъй като по майчина линия роденият в Ловеч Васил Василев е с корени от Дебнево, а съпругата му Надя, с която имат 2 деца, е троянка.

Васил Василев е възпитаник на Езиковата гимназия в Ловеч, където бе получил прякора „Чудото“ и където издадоха в ученическите му години стихосбирка с негови стихове и рисунки. Завършил е режисура, още дипломната му работа, представена в Ловешкия театър, на който по-късно стана директор, направи силно впечатление. Беше забравена пиеса от Георги Марков, с Венцислав Кисьов и Веселин Мезеклиев в ролите. Докато оглавяваше малкия провинциален театър, Василев направи нововъведения, организира събития, с които да привлича млади творци и млада публика. В Плевенския театър, от който отива в София, осъществи много интересни идеи, направени бяха постановки, които карат и столичани да пътуват до провинцията, за да се насладят – инициативата „Пътуващ зрител“. Трупата е млада, над 10 актриси са по майчинство, в мандата на Василев са отбелязани 33 премиери. Тук идва да играе Владимир Карамазов, поставя пиеса Александър Морфов, за чието връщане в Народния театър Василев дава заявка. Плевенският театър привлича зрители не само от този град, но и от Ловеч, и от Троян и другите градове на Северна България, както и от столицата.

Васил Василев със сигурност ще има доста трудности на ветровития пост в Народния театър, където играят голяма част от българските звезди, където трупата е голяма, а конкуренцията между столичните трупи  – безмилостна, да не говорим, че кризата може да се отрази на интереса към изкуството. Въпреки всичко той има какво да даде на тази важна институция и нека от сърце му пожелаем успех, сили и здраве да осъществи идеите си.

Споделяне