Презентация "Керамиката в творчеството на Омар Хаям" в галерия "Серякова къща"

Д-р Набиола Масуми ще представи презентацията Д-р Набиола Масуми ще представи презентацията

На 15 април 2022 г. от 17.30 ч. в галерия „Серякова къща” ще може да присъствате на презентацията „Керамиката в поезията на Омар Хаям”, представена от д-р Набиола Масуми.

Д-р Набиола Масуми е поет и писател, роден и израснал в Иран. Наскоро излезе неговата книга "Легендата за Хосров и Ширин" по мотиви на Незами Ганджави. Той е специалист по персийска литература и международни религиозни изследвания. Завършва наука и философия в Иран, Индия, Шри Ланка и Индонезия. Женен е за българка от Шумен и затова смята, че България е негов дом. Освен това, Наби е вече познат на троянската публика от откриването на изложбата „Нарича се любов” на Надежда Христова през 2017 г.

Тъй като керамиката е общ и добре присвоен културен елемент между Иран и България, д-р Масуми ще представи символиката на гърнето, грънчарството и грънчаря в персийската литература от гледна точка на великия персийски философ Омар Хаям и известния персийски суфи Маулана Руми.

Презентацията е в чест на майстор Николай Йовков и всички останали троянски майстори. Ще видим на живо и произведения на ирански майстори.

Презентацията ще е съпътствана от музикалните изпълнения на дует „Фантазия” - Мариета Куцарова, флейта и Амория Маркова, пиано.

Някои от стиховете на Руми и Хаям ще бъдат рецитирани на персийски и ще бъдат преведени на български език.

Очаква се на презентацията да присъства и иранският консул.

---

Пресинформация на Галерия „Серякова къща”

Споделяне