Откриха изложба по случай 145 години от създаване на Българското опълчение

В навечерието на Гергьовден – ден на храбростта и на българската армия, беше открита изложбата "Моят град, град на герои и опълченци". На маса пред паметника на ген. Карцов бяха изложени различни видове пушки, оригиналната книга за българското опълчение, написана от участник в него, и новото ѝ издание, ордени, с които са награждавани участниците и др. предмети. Членовете  на регионалния клон на д-во "Традиция" майор Дочо Николов и Пламен Василевски обясняваха на присъстващите кои пушки са използвани в Руско-турската война и какви са техните особености. Хората проявиха интерес и към другите показани вещи. Сред тях бяха кметът Донка Михайлова и зам.-кметът Розалина Русенова. Г-жа Михайлова поздрави организаторите. Интерес към патриотичното събитие проявиха членове на военнопатриотичните организации СЗО, военноинвалиди и пострадали от войната, граждани. Без официално откриване, патриотите от дружество "Традиция" привлякоха със своето облекло, с експонатите и знамето на българското опълчение вниманието не само на нарочно дошлите, а и на минувачите.

Подробна информация за изложбата ще прочетете по-долу.

По инициатива и с финансовата подкрепа на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ - МО

Инициатива:

За отбелязване на 145 години от създаване на Българското опълчение се изработиха 8 (осем) табла на тема „Моят град, град на герои и опълченци“, която представя униформите, въоръжението, символите и наградите  на българските опълченци, както и някои от тях, родени в гр. Троян и селата от Троянска околия. 

Основната целева група са всички ученици от общините Троян и Априлци, както и всички граждани и гости на двете общини  и на Военен клуб-Троян.

Партньорска мрежа:

Военен клуб – Троян, Регионалният клон на Национално дружество „Традиция“ Априлци-Троян-Севлиево, Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства – Троян, Община Троян.

За снимков и документален материал за съдържанието на таблата е използван архивът на Музея на занаятите – Троян, както и личните архиви на членове на дружество „Традиция“, наследниците на опълченците и интернет ресурси, рисунки от книгата на Венцислав Чаков – „Униформи, въоръжение и снаряжение на българските доброволци в Руско-турската война 1877-1878 г.“ Съставянето на таблата е по идея и безвъзмездно от майор д-р Дочо Николов - член на дружество „Традиция“.

Таблата ще се използват:

 1. Като постоянно изложени във Военния клуб.
 2. Като временна изложба на специално създадената за тази цел изложбена част пред НЧ „Наука“ – Троян, като така тя ще може да се види от всички жители и гости на Троян.
 3. Самостоятелни пътуващи изложби в училищата и читалищата на двете общини – Троян и Априлци.
 4. Като обща изложба съвместно с НД „Традиция“, на която да се показва и въоръжение, униформи и наградни знаци на българското опълчение. Такива изложби ще се правят периодично или на паметни дати както в училища, така и на открити публични пространства пред множество жители и гости.
 5. Гостуваща изложба в други Военни клубове, градове и читалища.

Таблата са лесен и достъпен начин за военно-патриотично възпитание на подрастващите деца и младежи, както и средство за запознаване с българската военна и местна история. Подобни мероприятия са предпоставка и основа за още по-добро и пълноценно взаимодействие на ВК-Троян с всички културни, общински и военно-патриотични организации, както в Община Троян, така и в други градове.

……………………………………………………………………………………………………

Национално дружество „Традиция“ е доброволна, неполитическа, патриотична и културно-просветна общност на граждани, проявяващи професионални и любителски интереси към традициите във въоръжените сили и в силите за вътрешна сигурност по отношение на моралните ценности, воинските ритуали, униформените облекла, нагръдните знаци, историческото оръжие и военните символи.

………………………………………………………………………………………………………

Регионален клон „34-ти пехотен Троянски полк“ Априлци-Троян-Севлиево

Създаден през 2010 г. в гр. Априлци. Един от най-активните клонове на дружеството. В неговата история има следните дейности:

 • Живи картини, възстановки и военноисторически реконструкции – Дойран, Новоселското въстание, залавянето на Велчо войвода, освобождението на Троян и др.
 • Издаване на книжната поредица „Род и отечество“ ( 11 книги досега) с неиздавани материали, свързани с историята на Троянския полк, Априлското въстание в Новоселския край, доклади от научни конференции и други.
 • Организиране на научни конференции.
 • Изложби с историческо оръжие, военни знаци, документи и др.
 • Заснети няколко филма за Троянския полк и Априлското въстание.
 • Открити уроци с ученици от общините Троян и Априлци.

В момента се изпълнява проект за създаване на демонстративен обект в стара възрожденска къща, който ще проследява историята на 34. пехотен Троянски полк. Разработват се няколко проекта, свързани с българското възраждане в троянския край, които ще дават възможност за максимално автентично представяне бита на балканджията през този период.

…………………………………………………………………………………………………

Обяснение за видовете пушки от Дочо Николов и Пламен Василевски:

Споделяне