Музикално-поетична вечер с Петър Чухов и Иван Христов

Петър Чухов, Иван Христов и Мариела Шошкова Петър Чухов, Иван Христов и Мариела Шошкова Снимка: Галерия "Серякова къща"

В контраст с безсловесното отбелязване Деня на Европа на площад "Възраждане", където участваха Духовият оркестър с мажоретки, в галерия "Серякова къща" на 9.05. беше празник на словото. За втори път гостуваха поетите и музиканти Петър Чухов и Иван Христов. През 2019 г. в галерията с тях се случва запомнящо се събитие, за което са писали във Фейсбук, затова галеристката Мариела Шошкова ги е поканила като любими нейни поети и приятели. Поводът са новоизлезлите книги на Петър Чухов "Есенен Великден"  и "Запокитеност". Поетът има повече от 17 издадени книги. Завършил е библиотекознание и социология. Работи в Столичната библиотека. Иван Христов е научен работник в Института по литература към БАН. Двамата свирят в групите "Гологан"  и "Сонтибула".

Откриване от Мариела Шошкова:

Поезията на П. Чухов се издава от издателство "Жанет 45". През 2021 г. е номиниран за наградата Иван Николов. Мариела Шошкова прочете академичното представяне на книгите, написано от асистента във ВТУ – троянката Нели Кирилова. Най-новите книги на госта са особено ценни за осмисляне на авторовия свят. Свързани са със стремеж към постигане на определена цялост и разбиране на художествените светове и процеси. "Есенен Великден" e eдна от най-философските стихосбирки на поета. Лесни за четене, но е трудно да се пише за тях, тъй като имат огромен идеен заряд. На професионалната оценка П. Чухов шеговито отговори със своята – че това са страхотни книги, които читателите трябва да прочетат, за да се впишат в съвременната литературна ситуация.

Иван Христов също каза няколко думи за "почти поетичните книги" на автора. Написал е статия за П. Чухов в Дигиталния речник, издаден от Института по литература. Представя го като носител на най-престижната награда за хайку в Япония. Цял живот пише своето хайку. П. Чухов е от поколението на постмодернистите през 90-те години на 20. век. Стиховете му са провокативни – взема утвърдени клишета и иронизира фалша, патриотарската, любовната поезия или утвърдени клишета за писатели. Така става популярен. Целта му е да се противопостави на фалша във всяка една форма. В поезията му има широк спектър от настроения: ирония, трагика и др. Тръгва от действителността, но я извежда в митичен реализъм. Ив. Христов пожела на приятеля си да ни радва с още книги и да печели още важни полета.

Иван Христов представя Петър Чухов:


Говори Петър Чухов:

П. Чухов е автор на етномузика, част от която изпълни на китара заедно с Ив. Христов, който пя песни от любимата им родопска област в съпровод на кавал.

В заключение М. Шошкова сподели, че двамата гостуват напълно безвъзмездно, макар че за Чухов е възмездно. Троян е първата спирка в литературното турне на поета, което ще продължи в Ловеч, Плевен, Шумен и др. селища. Подари на гостите книгата на Ивайло Иванов "Дихание за живо", която ще бъде представена на 11.05. от 17 ч. в ИКЦ. П. Чухов е познавал нашия поет.

Закриване от Мариела Шошкова:

Малкото посетители от троянските културни среди си купиха книги на промоционална цена, сред които се продаваше и книга на Ив. Христов.

 

 

 

 

---

Използвани са снимки от Галерия "Серякова къща"

Споделяне