Изложба "50 години творческа дейност" на Енчо Ганковски

"50 години творческа дейност" на Енчо Ганковски "50 години творческа дейност" на Енчо Ганковски Снимки: Галерия "Серякова къща"

На 19 май 2022 г. от 18.00 ч. в галерия „Серякова къща” ще се открие изложбата „50 години творческа дейност” на художника Енчо Ганковски.

Енчо Ганковски е роден на 26 май 1946 г. От 1967 е студент във Висшия институт за изобразително изкуство „ Николай Павлович” . През 1972  завършва специалността „керамика” при проф. Георги Коларов.

След академията се завръща се в Троян и започва работа в Музея на занаятите, където започва сродяването му с духа и естетиката на народното изкуство. За него то е едно дълго пътуване  към корена и духа , към пластичния и декоративен език на творбите.

Във времето от 1978 до 2010 г. Енчо Ганковски е преподавател в Средното художествено училище по приложни изкуства  в Троян, учител на поколения троянски художници-керамици.

Многобройни са изложбите, в които, той започва да представя своето творчество. Общият им брой е близо 70, като от тях 19 са самостоятелни и 9 събития (изложби, пленери, симпозиуми) с международно участие.

Художникът участва и в 35 събития с приложен характер – аранжиране на изложби в цялата страна, проектиране на експозиции и декоративно-монументални фасадни и интериорни пана. Те красят представителни и обществени сгради в София, Плевен, Панагюрище, Ловеч, Троян, Луковит, Летница, Голяма Желязна.

През 1989 г. е приет за член на Съюза на българските художници.

Енчо Ганковски е дългогодишен председател на Дружеството на троянските художници.

---

Пресинформация на Галерия "Серякова къща"

Споделяне