Дванадесета "Нощ в музея" в обектите на МНХЗПИ – Троян

Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства - Троян. Снимката е илюстратовна. Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства - Троян. Снимката е илюстратовна.

С няколко събития Музеят на занаятите се включи в отбелязването на Европейската нощ на музеите. В навечерието на професионалния си празник – 18.05. – Международния ден на музеите, екипът на троянския музей привлече интерес с  оригинални и полезни прояви. Две от тях са станали традиция за празника – демонстрацията на грънчарско колело на открито под чардака на конака правеше  майстор грънчар Марина Илиева. Рисуването с водни бои, в което участваха до късно деца и родители, беше в конферентната зала.

В 17 ч. на 14.05. беше открита изложбата "Съхранихме и предаваме на бъдещето. Дарители и дарения." Във встъплението си директорът на Музея – Елеонора Авджиева, съобщи, че изложбата е второто важно събитие от програмата за отбелязване на 60-годишнината му. Припомни имената на строителите на музейната институция в Троян: учителя Власи Илиев, художниците Петър Хаджиев, Стефан Дачев, Иван Пеевски. Ролята на Петко Съйчевски и Ганко Цанов е извънредно голяма. Съобщи, че троянският специализиран Музей на занаятите притежава великолепни колекции от произведения на народното изкуство и художествени творби на български художници. Немалка част са постъпили чрез дарения. С тази изложба екипът на музея изразява уважение, признание, внимание към всички дарители. В създаването са се включили всички, но концепцията е на д-р Десислава Вутова и Даниела Банкова – уредници.

Встъпление от Елеонора Авджиева (аудиозапис):

Даниела Банкова представи и откри изложбата. Показани са експонати от последните 13 години. Много богат е фондът от керамика, който съдържа творби на редица троянски майстори. Фамилия Русеви са дарили тъкани и 35 медни съдове. Сред най-ценните дарения  са лични документи на Иван Хаджийски, дарени от племенницата му Иванушка Хаджийска, и спомени за социолога от Йова Хаджийска, предоставени от Ценка Нанкова. Д. Банкова поименно изреди много от дарителите, което може да се изслуша на запис след текста, или подробно да се види и прочете в самата изложба. Показа книгата за дарители. Благодарността и признанието към дарителите беше засвидетелстано с грамота и керамичен сувенир, създаден от известния троянски художник Енчо Ганковски. Бяха прочетени от Ел. Авджиева 66 дарители, част от които присъстваха и лично получиха наградата си. Авджиева представяше техния принос за обогатяване на музейния фонд. Дарителят Цочо Филипов донесе и картина от ловешкия  художник Радослав Филипов, ученик на Ненко Балкански. Музеят притежава още 4 творби на Р. Филипов. Йохан Петков е дарил 3 портрета на Бочо Донев.

Директорът на музея съобщи всички представители на бизнеса и институции, които безусловно са ги подкрепяли. Изрази благодарността си към местната власт, като открои името на настоящия кмет Донка Михайлова заради отношението ѝ към културата.

От 18.30 ч. в галерия "Серякова къща" беше открита фотографска изложба "Магическата светлина" по проект на фотографа Красимир Андонов. Мариела Шошкова представи Алекс Самунджи като съмишленик на идеята да направят нещо интересно, след като е снимал в нашия район за Туризъм.БГ. Завършил е фотография и операторско майсторство в НАТФИЗ. Интересът му към фотографията е породен от работата на нашия талантлив фотограф Величка Ганковска. Самунджи снима филми за известни българи като Гео Милев. Страстта към пещерите е основно хоби на Огнян Стоянов. Двамата творци разказаха за спецификата на снимане в пещери. Тя е обяснена в анонса за това събитие, а може да чуе и в аудиозаписа след текста. Като се осветят по особен начин обектите, се получава художествена фотография, затова М. Шошкова гледа на изложените фотоси като на картини.

В 20 ч. любителят на приключения Павлин Стойнов разказа за пътуването си по гръцкото море и музеи. Елеонора Авджиева мотивира поканата си към него  с умението му да разказва увлекателно, с общите им интереси към историята. Чрез мултимедия изпълнилите конферентната зала зрители видяха минаването на пътешествениците край острова на Одисей, кадри от древния град Пилос, където цар е бил мъдрият Нестор от поемата "Илиада" на Омир. Заснета е тронната зала, мозайка с два сфинкса от минойската култура, вана в двореца. Експонатите в музея на Пилос са осветени с много добро приглушено осветление, подходящо за снимки. Посетили са и музея на о-в Крит. Видели са останки от античната крепост,от фрески и др. в столицата Ханя. Зрителите видяха и множестото предмети в местния музей. Впечатление е направил начинът на експониране на монетите, за да се видят от 2-те страни.

Екипът на музея даде възможност на публиката да научи, да участва, да преживее, да има спомен и да уважава труда на всички работещи в него. С това споделено намерение г-жа Авджиева приветства гостите и приятелите на МНХЗПИ в началото и то беше напълно осъществено.

---

Снимките от откриването на фотографска изложба "Магическата светлина" се предоставят от Галерия "Серякова къща"

Споделяне

Галерия със снимки