Художникът Енчо Ганковски – титан на изкуството и човечността

Енчо Ганковски - 50-години творческа дейност Енчо Ганковски - 50-години творческа дейност Снимка: Галерия "Серякова къща"

Галерия "Серякова къща" трудно побра колеги, ученици, приятели, почитатели на известния троянски керамик, за да отпразнува с него 50-годишната му творческа дейност с представената изложба.

Мария Минковска – уредник  в Музея на занаятите, прочете оценката на доц. д-р Виолета Василчина за творческия път на Енчо Ганковски. Според нея той е сред малцината български художници, които никакви обстоятелства не са успели да отклонят от керамиката. Ганковски създава нови и извънредни тенденции в нея. Като уредник в МНХЗПИ опознава традициите в това изкуство. Пропиването в традицията не затваря очите му за възможностите на новото. Творбата му "Фамилия" се намира в Националната художествена галерия. В творчеството на художника се вижда живата идея за връзката на керамиката с архитектурата и околната среда. Творбите му събуждат богата асоциативност. Те са природни и поетични през зрелия период на твореца. Това се дължи на живота му в Драшкова поляна, където директно общува с живата природа. Двамата от именитите ни керамици – Йова Раевска и Енчо Ганковски, са насочени към керамиката от стария майстор грънчар Минко Христов.

Оценка за творчеството на Енчо Ганковски от доц. д-р Виолета Василчина - чете Мария Минковска, уредник в МНХЗПИ:

Мария Минковска прочете и поздравителен адрес от екипа на МНХЗПИ, който го поздравява за вдъхновяващата  му творческа деятелност, за приноса му при създаване на фонд декоративна и приложна художествена керамика, за многоликата им съвместна работа, за годините, отдадени на музея, за паната и пластиките, греещи в музейния арт парк, за подкрепата и дългогодишното приятелство с пожелание за здраве и вдъхновение.

М. Минковска чете поздравителен адрес от екипа на музея:

Директорът на НУПИ "Проф. Венко Колев" изрази радостта си от невероятния повод, който е събрал хората в галерията. Илиян Илиев нарече Енчо Ганковски, Николай Йовков и Владимир Киров живите легенди на Художественото училище, които имат ярки творчески изяви. Те са титани на изкуството и човечността – тихо, мъдро успяват да преминават през всички перипетии. Те са още мъдри, дълбоки, колоси в работата си. Много дълбочина и човечност  има в работата на Е. Ганковски. Говори и за прекрасното му умение да работи с учениците, които продължават като негови достойни наследници, защото неговата човечност, тиха мощ  и доброта заразяват. Ганковски е великолепен керамик,  успял да издигне керамиката до монументално изкуство, колос, който взема шепа кал и ѝ вдъхва нов живот, който ще надживее всички нас. Илиев се е учил от тишината, с която Е. Ганковски говори.

Поздрав от директора на НУПИ Илиян Илиев:

Председателят на ДТХ Цветан Донковски  нарече темата Енчо Ганковски един от нашите дълбоки сини вирове, които нямат избродване. Пожела по ръцете му винаги да има кал и добър път в творческата безрайност.

Цветан Донковски - председател на ДТХ поздравява Енчо Ганковски:

За кмета Донка Михайлова Ганковски е най-важният не само вечерта на 19.05. Той е от тези значими троянци, които ни карат да се гордеем. Чества забележителен юбилей с много хора, които изпитват чувство на празничност, защото е празник. Той е един от най-добрите педагози, музеен човек, приятел на Националното изложение в Орешак. Г-жа Михайлова говори за прекрасната разрушена граница между занаята и изкуството, между миналото, настоящето и бъдещето, която превръща занаята в чудесно  изкуство. Връчи на художника най-високото отличие, което може да даде кметът на община Троян – почетна грамота.

Приветствие от кмета Д. Михайлова:

Д. Михайлова връчва почетна грамота на художника:

Поетът Илия Ганчев говори за особения авторитет на Ганковски и извън Троян. Характерното за керамиката му е модернизирането на формовите елементи, позитивно зареждащата гротескност. Поздрави художника със стихотворението си "В началото бе глината".

Поздрав от поета Илия Ганчев:

Maриела Шошкова благодари на Е. Ганковски за работата им в пълен синхрон и мир през всичките години, след като става председател на ДТХ.

Юбилярът беше поздравен и от спасителя Димо Минков за неговата скромност, всеотдайност, приятелство и за великолепното му изкуство.

Димо Минков за приятеля: 

Енчо Ганковски благодари съвсем скромно за хубавите думи за него и неговото творчество.

Много посетители го поздравиха лично с ръкостискане и поднасяне на цветя.

Събитието беше много зареждащо с емоции на преклонение и възхищение от невероятния талант на художника и излъчването на неговата обаятелна личност.

---

По-долу може да изгледате видеозапис от събитието, който се предоставя от Галерия "Серякова къща"

Споделяне

Медия

Галерия със снимки