Mайсторски клас на тема "Дигитална трансформация в музеите: сбирките като данни" в Троян

Директорът на троянския музей Елеонора Авджиева открива събитието Директорът на троянския музей Елеонора Авджиева открива събитието Снимка: Национален политехнически музей

Двудневен майсторски клас предназначен за музейни специалисти на тема "Дигитална трансформация в музеите: сбирките като данни" се провежда от 14-ти до 15-ти юли 2022 г. в залата на Община Троян.

Събитието е част от програмата, посветена на 60-годишнината от създаването на Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства - Троян. Сред участниците са двадесет музейни специалисти от Троян, Ловеч, Черни Осъм, Габрово и София.

Целта на обучението е да запознае участниците с последните тенденции в областта на дигиталната трансформация и трансформацията на цифровото съдържание в данни. Събитието е интерактивно и предполага активно участие в упражненията, които илюстрират как музеите могат да взимат решения за развитието си в областта на предлаганите услуги в дигитална среда. Ще бъде обърнато внимание и на изграждането на образователни програми с дигитални елементи, се разбира от информация на организаторите.

След приключване на курса участниците ще са запознати с последните развития в областта на дигиталното културно наследство в Европеана и ще са приложили някои методически и практически дейности, които подпомагат планирането на дейностите им за разширяване на дигиталното присъствие.

Съорганизатори са Музеят на народните художествени занаяти и изкуствата - Троян, Община Троян, Националната интердисциплинарна изследователска Е-инфраструктура за ресурси и технологии за българското езиково и културно наследство, интегрирана в рамките на европейските инфраструктури CLARIN и DARIAH (КЛаДА-БГ), Лабораторията по музеология към Йонийския университет - Корфу (Гърция), проектът DISTILL, Софийски университет "Св. Климент Охридски" и европейската дигитална библиотека Europeana Research Community.

Лектори на Майсторския клас са доц. д-р Милена Добрева от СУ "Св. Климент Охридски" и доц. Георгиос Папайоану от Йонийския университет в Гърция.

---

По информация на организаторите.

Снимки: Национален политехнически музей.

Споделяне