Зашеметяващ юбилеен концерт за 150 години Народно читалище „Наука - 1870 г.“ в Троян

150 години Народно читалище „Наука 1870“ - град Троян 150 години Народно читалище „Наука 1870“ - град Троян

Концертът спектакъл „Картини от България“, който троянските самодейци изнесоха в четвъртък вечер в салона на Народно читалище „Наука 1870“, беше бляскав и зашеметяващ. Интересният сценарий e дело на Вихра Петрова. Пътуващ из родината троянец /в ролята актьорът Тодор Бенчев/, тръгнал да продава своите грънци и да купи онова, което не се ражда в Балкана, бе свързващото звено между отделните части, представящи родината - Родопите и Пирин, Тракия и Дунавската равнина.

Ани Ненова от Студия „Гласове“ с ръководител Мариета Жекова и Дамският камерен хор при читалището с ръководител Надежда Бурева изпълниха песни, тематично свързани с тези области. А танците на Фолклорен ансамбъл „Траяна“ с ръководител Мирослав Димитров пренесоха публиката с магията на изкуството, пъстрите носии и ярките накити в тези характерни краища на България. Изпълнения имаше и на ентусиастите от „Ха, за здраве“ /ръководители Илиян Данаилов и Галина Цветашка/, както и на сладурите от детския състав /Татяна Макавеева и Радослав Бачевски/. Роля в спектакъла на финала бе отредена дори на кмета Донка Михайлова, която символично като стопанка на общия ни дом посрещна завръщащия се с пита хляб. Музиката, специално написана за концерта, бе дело на Стоимен Добрев.

Салонът бе пълен с близки на участниците, които се радваха от сърце и аплодираха горещо изпълнителите, всеки от които е пожертвал много часове в подготовката.

„Картини от България“ е по идея на Мирослав Димитров, който е хореограф и режисьор. В благодарност за неговата всеотдайност и талант му бе поднесена бъклица с троянския еликсир /Мирослав Димитров е софиянец, който сега дели времето си между ансамбъл „Пирин“, където е художествен ръководител, и „Траяна“/.

Плакет „Св. св. Кирил и Методий“ на Президента на Република България бе връчен на троянското читалище за неговата 150-годишна родолюбива и будителска дейност. Връчи го Пламен Славов, секретар на Президента по образование, духовност и култура. От Съюза на народните читалища също бе даден плакет. Поздравителни адреси имаше от различни институции и училища, а сцената бе отрупана с цветя. Личен поздравителен адрес и подарък на читалището направи и една гражданка – общественичката Веселина Попова. Поздравления и благодарности бяха отправени към секретаря на читалището Станка Марешка, към УС начело с д-р Койновска, към всички, които са съпричастни.

Спектакълът е финансиран от фонд „Култура“, Общината и дарители. Заради ковид ограниченията той бе отложен – трябваше да се състои през 2020 г. Намеренията са да бъде представен на много места в страната, за което са нужни средства – обявена е дарителска кампания. Вече го видяха в Априлци, преди това – в Голяма Желязна.

Той показа какво може да се постигне, когато се работи екипно, колко талантливи и красиви са троянци и главно троянки, защото и тук, както навсякъде, дамите са повече и по-ентусиазирани да излизат на сцена.

Бел. ред.: Снимки от концерта може да разгледате във формата долу, като кликнете върху бутона за стартиране, или от следния линк: https://photos.app.goo.gl/LuyMUewL89qjLAhz8


Снимките са ни предоставени от Д. Калински

Споделяне