Изложба с ръчно декориран порцелан на Светлозар Пармаков

Директорът на НИХЗПИ Иванка Джабраилова представя д-р Светослав Пармаков Директорът на НИХЗПИ Иванка Джабраилова представя д-р Светослав Пармаков

На 5.08.2022 г. беше открита самостоятелната изложба на един от най-известните художници керамици д-р Светослав Пармаков. Директорът на НИХЗПИ Иванка Джабраилова сподели, че изкуствоведите го наричат виртуозен рисувач на порцелан с извънредно своеобразна стилистика. През 1995 г. се дипломира в НХА – София, а от 1997 г. няколко години работи като дизайнер на завод за стенна и подова керамика "Хан Аспарух" в гр. Исперих, "Диамант" - Разград и "Китка" - Нови пазар - заводи за порцелан. Пармаков е разпознаваем автор в страната и в чужбина от участието му в много изложби на декоративните изкуства. Г-жа Джабраилова изброи част от тях. Изложбата се представя за първи път в НИХЗПИ, но авторът е гостувал и друг път в Изложението.

Изкуствоведът доц. д-р Виолета Василчина представи изложбата, защото е един от най-добрите познавачи на творчеството му.

Тя сподели, че има основание да каже няколко суперлатива, макар че рядко го прави. Изложбата е изключителна, защото няма друг рисувач като Св. Пармаков. Той рисува виртуозно без предварителни проекти – импровизира всичко. Всяка една композиция преживява индивидуално. Поради залязването на силикатните предприятия си прави сам ателие за порцелан. Много е трудолюбив – рисува от сутрин до вечер. Намерил е пътя си и върви неотклонно – това е потрeбност за всички нас.

Художникът Светлозар Пармаков говори за античната стойност на показаните произведения. Разбрал е във фабриките какво е фин материал. Открил е порцелана. В орнаментиката вижда любов. Нищо не е предварително обмислено и когато извади предметите от пещта, се чуди кой ги е направил. Изпитва удоволствие, вглъбен е, мечтае, когато рисува. Не може да се прави компромис с рисунката. Тя е неговото аз – християнска, древновизантийска... Правил я е с много любов. Ръката рисува сама – добре е да се чувства духът ѝ. Трябва да има живец във всяка линия. Чувства се недостоен, а същевременно се притеснява да не е много идеален.

Изложбата беше открита от зам.-кмета на община Троян Розалина Русенова. Тя изрази радостта си, че тази прекрасна изложба се открива в навечерието на Успение Богородично и гостите за празника ще могат да я видят.

Събитието уважиха кметът на с. Орешак, близки приятели, почитатели, колеги на твореца, сред които най-добрите троянски керамици Николай и Ралица Йовкови, Румен Георгиев, Неда Личева, Енчо Ганковски, Надежда Христова, Мила Воденичарова, Цветан Донковски. Те разговаряха с автора на изложбата, поднесоха му цветя и се снимаха с него.

Аудио записи от откриването може да се прослушат по-долу.

Говори художникът Светлозар Пармаков:


Откриване на изложбата от зам. - кмет Розалина Русенова:


Допълнение към разказа на художника:

Споделяне