Успешно участие на Дамския камерен хор при НЧ "Наука – 1870 г." на фестивал в Черна гора

Дамския камерен хор при НЧ "Наука – 1870 г." имаше честта да открие фестивала Дамския камерен хор при НЧ "Наука – 1870 г." имаше честта да открие фестивала

За поредна година троянският хор участва във фестивали, чийто директор е г-н Зоран Левески. На 20.08. с шествие по улиците на град Бар в Черна гора участниците стигнаха до летния театър, в който се проведе фестивалът. Както винаги досега, тези шествия привличат погледите на минувачите с красивите носии на дефилиращите. Хората снимаха дори от минаващите коли и приветстваха шествието.

Хористки от ДКХ при НЧ "Наука - 1870" - Троян заедно със Зоран Левески, организатор на Международния фолклорен фестивал в Черна гора, и Надежда Бурева, диригент на хора

Деветите фестивални дни бяха открити от директора З. Левески. На ДКХ – Троян, бе оказана честта да открие фестивала. Хорът се представи с три утвърдени в репертоара му песни. Откри с "Тръгнала е малка мома". Обикновено много въздействащите песни "Ерген деда" и "Бре, Петрунко" изиграха ролята си и хористите получиха бурни аплодисменти не само от пътуващата с тях фен група, а и от всички останали, а знаменоската на хора Яна се разплака от вълнение. Затова в края на концерта ръководителят на един от съставите извика, че България е номер 1.

Участваха 6 танцови състави от Румъния с по няколко изпълнения и още три от Словакия, Македония и Полша. Техните танци и песни бяха красиви и майсторски изпълнени, поради което всички ги дариха с ръкопляскане и овации. Моменти от  изявите им могат да се видят в нашата галерия. Всички участници получиха грамоти, плакет и подаръци.

За пръв път на такъв фестивал участва само един състав от България – хорът към Троянското читалище. На 21.08. фестивалът е продължил в гр. Петровац, но ДКХ не взе участие там, което му даде възможност да види част от забележителностите на този край.

Видео от участието и повече снимки може да разгледате по-долу!

Споделяне

Галерия със снимки