Цветан Михайлов – стихове и проза – душевност, която трогва

Поетът Цветан Михайлов дава автографи на представянето на новата му книга "Сънувам бялата река" в Троян Поетът Цветан Михайлов дава автографи на представянето на новата му книга "Сънувам бялата река" в Троян #HemusNews

Семейството на Цветан Михайлов избра 7.02. – рождения ден на твореца, за представяне на новата му книга "Сънувам бялата река". В Туристическия информационен център залата на втория етаж се изпълни с близки, приятели на рожденика и почитатели на словото. Те получиха подарък – книгата на автора, а в края на вечерта и автограф.

Представянето на сборника със стихове и проза беше изцяло от членове на семейството. Сестрата на Цветан – Връбка Попова, откри вечерта и говори за книгата – подарък за рождения му ден. Tя е издадена през ноември 2023 г. от пловдивското издателство "Астарта". Пролича умението на учителя по литература за професионален анализ на творбите. Книгата е разделена на 3 части – първите 2 с поезия, обединена от неслучайни заглавия: "Троянке моя" и "Сънувам бялата река" - заглавие на едно от стихотворенията. Третата част е разказът "Голямата червена птица". Водещата сподели, че не може все още да прецени в кой жанр е по-добър авторът, но разкри страни от неговия поетичен талант – прям, сърдечен, категоричен, без фалш – поезия и личност са 1 към 1. Езикът му е богат, цветен, метафоричен, образен. Авторът е естет, защото открива красивото във всичко около себе си. През годините творбите са писани на листчета – тихо и тайно, защото не обича да е център на внимание. От тях са избрали 37 стихотворения и един разказ. Сестрата на Цветан Михайлов призна, че е и пристрастна, защото като по-малка от него е бил пример и вдъхновение за нея. Прочете любимото си стихотворение "Нощният пазач", което е автобиографично и в него Цветан е такъв, какъвто го познава.

Най-напред внучката на поета – Цветелина, чете стихотворения, продължи дядо ѝ, а разказът беше прочетен на части от брата и сестрата.

Накрая Цветан Михайлов си направи самооценка, сравнявайки се със съвсем обикновена белишка долчина, която можете да прегазите, но не можете да прескочите. Даде автографи, а получи поздрави и цветя за 77-мия си рожден ден.

Присъстващите бяха трогнати от любовта към Троянския край на човек, дошъл от полското село Ленково, изразена пряко в няколко стихотворения и в "Епитафия":

Този камък простичък е знак,

че тук, в сърцето на троянския Балкан,

почиват костите на полендак,

изпял най-хубавите песни за Троян.

---

#HemusNews

Споделяне