Европейски дни на художествените занаяти в Троянския музей

Европейските дни на художествените занаяти са инициатива на Националния институт за занаяти във Франция. Започва като местно събитие през 2002 г., а десет години по-късно се превръща във водещо в областта на творческите занаяти и живото наследство на европейско ниво. Благодарение на РСО ,,Централна Стара планина“  тя стига до България през 2015 г., когато Сдружението приема да координира дейностите в нашата страна – ангажимент, който се изпълнява и до днес.

Тази година изданието преминава под мотото ,,Малки пръстчета, опитни ръце“ .

Музеят на занаятите участва за трети път в инициативата.

Първата година са се заснели филми за различни занаяти, миналата година имаше ателие по керамика и лекция за металообработващите занаяти, а тази година организира ателие по плетачество.

Обучител и лектор беше плетачката Величка Стоянова, която наследява любовта към плетенето и бродирането от майка си и своите лели по бащина линия, които са изкусни плетачки. В началото започва да изработва плетени дрешки за децата си. Превръща плетенето в хоби, а след това и в занаят. Изработва дрехи за световноизвестната дизайнерка на облекло Ема Чопова, която е с български произход. В. Стоянова участва в занаятчийските събития в Троян и Орешак, като винаги има голям асортимент от плетива – детски играчки и дрешки, шапки, терлици, чорапи, сувенирни цветя, пана. От 5 години има майсторско свидетелство за плетачество. Плете на една, две, пет куки с различни техники. Заимства шарките от тези, които нейната майка е използвала, като добавя и свои елементи. Моделите за плетивата и бродериите измисля сама. С удоволствие споделя знанията и уменията си с желаещите да научат занаята. Разказа за възхищението на състуденти на своя внук в Англия от пуловера, който му е изплела.

Това направи и на 3.04. сутринта и следобед в Музея на занаятите.  Събраха се много деца, дошли сами или с родители или баби. Показваше на всеки поотделно как се плете на една кука крънч – широк ластик за коса. В помощта се включи уредникът в музея Нина Иванова, която разказа най-напред за майсторството на Величка Стоянова. Дошлите можеха да си избират цвета на преждата и да плетат още с два шиша разделител за книга. Някои се справиха, други ще си довършат плетивото вкъщи.Хора от Ловеч и София – гости на града, също с интерес участваха в плетенето – включително и татковци. Бяха очаровани от идеята на нашия музей, която тази година се осъществи без финансова помощ от французите. Дойдоха посетители с желание да плетат и след края на обявеното време, които музейните хора посрещнаха с радост.

Споделяне