Предстояща изложба „Синята птица” в галерия "Серякова къща"

Александър и Валя Телалим, и дъщеря им Оля. Картини на тримата. Плакат на събитието. Александър и Валя Телалим, и дъщеря им Оля. Картини на тримата. Плакат на събитието. Снимки: Галерия "Серякова къща". Колаж: Hemus News

На 11 юни от 18:00 часа в галерия „Серякова къща” се открива изложба „Синята птица” на Александър и Валя Телалим, и дъщеря им Оля.

Александър Телалим е българин от Бесарабия. Роден е през 1966 г. във Владичен. Завършва ХУ "М. Б. Греков"в Одеса. През 1995 г. се премества да живee в България, където завършва "Стенопис" в Националната художествена академия. Един от най-добрите съвременни български акварелисти, неведнъж представя изкуството на България пред света. Художник с извънредно широк творчески диапазон, като в по-широк контекст изкуството му се възприема като мост между двете култури - на Изтока и Запада. Създава уникален синтез на източна и западна калиграфия, както и собствена живописна  авторска техника "витражен акварел". Илюстрира няколко стихосбирки: "В мрака на предчувствията" и "Черни мисли, бели магии" на доц. Пламен Павлов, "Люлякова стихия" на Алексей Филимонов, "Колкото глътка живот" и "Рай за птици" на Владимир Стоянов, "Неизплакано щастие" на Яна Шанова и др.

Художникът Александър Телалим е отдавна познат на троянската публика и обичан от нея. В началото на творческата му кариера тук го довежда Райна Манджукова (троянска снаха, понастоящем шеф на Агенцията за българите в чужбина). Реализирал е две самостоятелни и една съвместна изложба с Василен Васевски (български художник, който живее в Чикаго). Александър има над 70 самостоятелни изложби, както и участия в общи изложби по света в Ню Йорк, Чикаго, Санкт Петербург, Хонконг и др.

За първи път в галерия "Серякова къща" освен негови творби, ще представи и творби на неговата съпруга Валя и на дъщеря им Оля. И двете имат участия в многобройни изложби и пленери в България и чужбина.

Валя Телалим също е българка от Бесарабия, родена е през 1973 г. в с. Холмское. През 1995 г. се премества да живee в България, където завършва "Керамика" в Националната художествена академия. От 2012 г. работи в галерия Ной, София. Основател и ръководител на Студия Дом ТелалимЪ, в която от 2010 г. преподава изящни изкуства за деца и възрастни, включително и за деца със специални потребности по авторска методика.

Оля Телалим е родена в София през 2005 г. През 2024 г. завършва Национално училище по изящни изкуства "Илия Петров" (София), с дипломна работа – илюстрации по разкази на Рей Бредбъри. Награда от Невская палитра, Русия (II Международен акварелен фестивал за младежи (Пловдив), Поощрителна награда в Севлиево, галерия Видима (Национална изложба-конкурс за изобразително изкуство за млади автори СЛЕДВАЩИТЕ 25). Участие в изложба, посветена на 70-тата годишнина на НУИИ "Илия Петров" в Български Културен Институт, Берлин.

Посланието на изложбата е, че щастието може да се намери в прости неща - в сутрешната светлина, в усмивката на любим човек, в тихото шумолене на листата. Телалим вярват, че това пътуване ще бъде източник на вдъхновение и радост за посетителите, каквото е за художниците, превръщащи сивото в синьо. Надяват се, че с разходката в залите, хората ще могат да преосмислят идеята си за щастие и да се приближат към откриването на своя собствена Синя птица.

Изложбата ще продължи до 7 юли 2024 г.

---

Пресинформация на Галерия "Серякова къща"

Споделяне