Международен фестивал на музиката и изкуствата "Jam on the river" - Дебнево 2019

На 3-ти август 2019 г. (събота) от 13:00 часа в местността „Лъка“ с. Дебнево се проведе второто издание на международния фестивал на музиката и изкуствата „JAM ON THE RIVER“ - Дебнево 2019. Идеята на този културен форум е да дава възможност, както на публиката, така и на участниците в него, да се насладят на свободата, изразена чрез магията, наречена музика. Пред кулисите на прекрасния троянски Балкан посетителите се срещнаха с хора на изкуството от региона и Европа, които музицираха, импровизираха и експериментираха заедно.

Община Троян отново бе един от основните спомоществователи осигурявайки сцената и агрегата за ток.

Тази година отново видяхме на сцената на феста Ангел Димитров, Радко Петков и група „NOVO 5“.

Останалите нови изпълнители бяха гостите от Германия: Матиас Дьорзам – саксофон и Кристофър Херман – Виолончелист; Ансамбъл „Здрави“ към Софарма АД, Ансамбъл за народни песни и танци „Елица“ с. Врабево, Духова музика „Заедно“ – гр. Троян, и поппевицата Ани Ненова, която пя сама и в дует с „Гласът на България“ Радко Петков.

Организаторката на събитието, Вероника Тодорова, не ни лиши от удоволствието да чуем нейни солови изпълнения, както и дуети и триа с останалите изпълнители.

Началото бе поставено с "Одринска чаршия" на Ангел Димитров. Бяха изсвирени две произведения на Матиас Дьозрам. Вероника представи първата си завършена композиция за реката "Jam on the river", вдъхновена от реката, която ромолеше в долината зад сцената. Призова за участие и публиката. Любителите на стойностната музика не оставиха виртуозните музиканти да слязат от сцената, без да изсвирят още една мелодия. Те създадоха настроение за танци и весели игри на децата. Чаровната Вероника получи букети, изпратени от кмета на община Троян Донка Михайлова и от народния представител Иван Миховски. Дъщерята на Вероника Мила и други деца теглиха награди и щастливците получиха диск на група NOVO 5, тениска с надслова на фестивала и др. Преди концерта на духова музика "Заедно" Радко Петков изпя прочувствено две народни песни. Първото изпълнение на духовата музика беше заедно с Вероника Тодорова. Извиха се кръшни хора, в които се включи и Вероника с дъщеря си.

За озвучаването се погрижи Пламен Димитров от "RainbowMusic" (озвучавал „Джулай морнинг“ на Беклемето и „Рок академията“ в Троян).

Със свои произведения участваха и „Керамика Ковачеви“ ЕООД, Avio Design Ltd., които демонстрираха умения, Glassmalerei – Неда Личева и керамичката Мила Воденичарова.

Фестивалът изпълни целта си да даде възможност на публиката и участниците да се насладят на свободата, изразена чрез магията, наречена музика.

 

ПОВЕЧЕ ЗА УЧАСТНИЦИТЕ:

Групата за народни танци в с. Врабево се сформира през 2010 година oт eнтусиасти, обичащи българските хора. Танцуват с голямо желание и любов. Хореограф е Велислава Вълкова, а името на групата  Ансамбъл „Здрави“ към Софарма АД.

 

Освен като изпълнител Ангел Димитров е известен и като композитор и аранжор. През 2006г. започва работа в Българско Национално Радио в оркестъра за народна музика като солист – оркестрант. Наред със студийната и концертна дейност в БНР осъществява и многобройни проекти с музиканти като Теодосий Спасов, Надялко Недялков, Стоян Янкулов – Стунджи, Иво Папазов, Петьр Ралчев и много други. Виртуозните му изпълнения съчетават различни стилове като рок, джаз, блус, латино и го правят изключително интересен за българската и световна музикална сцена.

 

Матиас Дьорзам – роден през 1960 в Манхайм / Германия.

Завършил кларинет, флейта и композиция в музикалната консерватория Манхайм и саксофон и композиция в Swiss-Jazz-School в Берн / Швейцария. Известен в Европа с проекти като „Rodgau Monotones“, „De-Phazz“, „Sydney Youngblood“, „Stuttgarter Philharmoniker“, „French Acoustic“. В своя стил на свирене, Матиас обича да се движи по границите на различни жанрове и умело да ги слива.

 

Кристофър Херман – Виолончелист – родом от Франкфурт / Германия

Доцент в Консерваторията „Emanuel Feuermann“ в Кронберг.

Заедно с интереса му към класическата и модерна музика през годините се събужда и любопитството към джаза и музиката от различни култури. Създава свой собствен език в тонове, с който се отличава през годините на музикалните сцени както в Германия, така и в САЩ, Англия, Румъния, Австрия, Швейцария, Италия и Франция.

 

„NOVO5 „– рок, блус, прогресив са стиловете, които събират през 2017 Боян Ненков – китара, Христо Василев – китара, Пламен Балабанов – бас и Стефан Тодоров – ударни. Групата има един издаден студиен албум и редица клубни участия в страната.

 

Ансамбъл за народни песни и танци „Елица“ към читалище „Христо Ботев – 1911“ с. Врабево е създаден преди 22 години по идея на Марияна  Стратева. В репертоара на ансамбъла са включени обработени народни песни и танци, предимно от Северна България. Музикален ръководител е Михаил Радев, а художествен – Милка Стратева. Групата има десетки награди от национални и международни фестивали и конкурси.

 

Духова музика „Заедно“ – гр. Троян - амбициозни, усмихнати, с хъс, желание и дарба да свирят. Те са момчетата, които на шега тръгнаха и станаха любимци на публиката. За 5 години имат зад гърба си над 1000 национални изяви. Носители на златни медали и отличия от многобройни фестивали като „Искри от миналото“, „Фолклорен извор“ - Царевец, „Фестивал за духови оркестри“ - Поморие и други. Днес групата обединява възпитаници на Музикална академия „Панчо Владигеров“ София, АМТИИ – Пловдив както и на Великотърновсия университет. Българското, пъстрото, истинското и фолклора са посланията, които носи музиката на момчетата от „Заедно“.

 

Радко Петков и Ани Ненова - Едни от големите гласове на България, солисти на Студия „Гласове“ с вокален педагог Мариета Жекова.

Едва на 19 години, Радко Петков е обещаващ изпълнител, по-познат като победителя от „Гласът на България“ за 2017 година. Носител на многобройни конкурсни награди, полуфиналист от „България търси талант“, финалист в „Големите надежди“, първо място в „Italian Music Festival“ - Рим, първо място в „Сезони“ - Бургас, първо място в Национален конкурс на МОН“ - Пловдив.

Гласът и талантът на Ани Ненова я водят до редица участия в престижни национални и международни конкурси и фестивали, където печели призови награди. Първа награда от „Път към славата“ - София, награда на телевизионния зрител от „Пирин Фолк“ - Сандански, „Гран При“ от „Петнадесет лалета“ - Хисаря, първа награда от европейски младежки поп-рок конкурс „Сарандев“ - Добрич и много други.

 

Вероника Тодорова – Акордеон.

Основите на музикалното и обучение полага Мариета Жекова в троянската музикална школа. По-късно Вероника продължава музикалното си обучение в Дийц-Германия. От 2005 до 2007 г. е стундентка в частната Джаз-академия на Ренцо Руджиери - Италия, след което завършва и инструментална педагогика в Музикалната академия в Дармщад - Германия. По време на 26-годишния си музикален път, Вероника сяда на сцената на едни от най-престижните международни и световни музикални конкурси и фестивали в Германия, Италия, Австрия, Холандия, Норвегия, Финландия, Швейцария, Словакия, Румъния. Три пъти носител на първо място от Акордеонен конкурс в Пловдив, първо място от „Citta di Lanciano“ - Италия, „Primus Ikaalinen“ - Финландия, „Deutsche Meisterin 2006“ - Германия и много други. През 2004 г. основава „Вероника Тодорова Бенд“, с който издава първите си два албума „Rosso“ и „Balkan Train“, които бяха представени и на българската публика по време на турнето им през 2008 година. През последните 10 години групата взима участие в редица фестивали и турнета, някои от които с радио „HR3“ и „Deutsche Welle“ - Германия. В момента Вероника участва в различни международни проекти заедно с музиканти като Кристофър Херман, Рафаел Цвайфел, Райнер Михел, Бодек Янке, Салман Гамбаров, Каролине Тон, Тамара Лукашева, Синтия Завен и много други. С част от тях основава и групата „Eurasians Unity“, която печели престижната наградата „World Music Prise“ за 2015 година, а две години по-късно издават с подкрепата на Гьоте институт и първия си албум. От 2017 г Вероника е диригент на „Мандолинен оркестър - Хайлигенрот“ и „Акордеонен оркестър - Идщайн“.

 

*Снимките и видеото са ни любезно предоставени от Руслана Попсавова - Троян Експрес

Споделяне

Медия