Отбелязваме 147 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски

Апостола на свободата Васил Левски Апостола на свободата Васил Левски

България отбелязва 147 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Възпоменателни прояви ще има в цялата страна.

Община Троян, Общински комитет "Васил Левски", училища, носещи името на Васил Левски в община Троян, Клуб по ориентиране "ХЕМУС" - Троян организират чествания по повод 147 години от гибелта на Васил Левски.

В Троян от 10:00 часа в църква "Света Параскева - Петка" ще бъде отслужена панихида за йеродякон Игнатий. Церемонията-поклонение пред паметната плоча на хана на Васил Спасов е с начало 12:00 часа. Ще има засилени мерки за сигурност.

От 17:00 часа в салона на Община Троян ще бъде излъчен филм за Апостола - "Българска дружина, планина повдига".

 


Ето какво казва академик Константин Косев, един от най-задълбочените изследователи на живота и делото на Левски.

„Васил Левски направи от лоялните поданици на падишаха български народ със самочувствие и претенции за държава. В това е неговото величие и историческа заслуга. Защото преди това сме били само население. Един народ, ако иска да възстанови държавата си, трябва да я заслужи. А това става с борба, и с жертви. Левски разбра, че това не може да стане с чети, които да дойдат отвън. Какво е това за османската империя, нищо? Ще ги ликвидират веднага. Затова той казва – не! Трябва организация! Народ, който няма политическа организация, не е народ. Всеки гледа себе си и не се интересува от нищо. Левски създаде Вътрешната революционна организация по българските земи. Това е нещо нечувано. Един човек да организира цял народ!

Ние, специалистите по история направихме изчисления: За да обикаля той лично всички селища по цяла България излиза, че всеки месец в продължение на малко повече от три години, изминава поне по 1000 км в студ и мраз, в пек и зной, пеш или на кон. При това се налага многократно да прекосява Балкана. Каква физическа и морална мощ е притежавал този необикновен човек…Така той създава Вътрешната революционна организация, при това без да разчита на дейците от Букурещ. Напротив, критикува ги строго, че не му помагат“, разказа академикът. Жалко, че е бил сам и не е могъл за обхване българското землище. Но и това, което е направил е предостатъчно. Благодарение на отдадеността и саможертвата си Васил Левски спаси България. Чрез Априлското въстание и пролятата кръв, създадената от Левски организация, превърна българите в политически субект на Европа. За първи път Европа говори за България. Великите сили са принудени да се занимават с този въпрос. Академикът припомни една фраза на Христо Ботев от 1875 г., публикувана във в. „Знаме“:“Ако сега не вземем участие в съсипването на османската империя, рискуваме да бъдем последни или забравени при решението на восточния въпрос!“

„Аз съм възхитен от конспирацията, с която Левски е осъществявал своята дейност. Документите, които са били зашити в самара на коня при залавянето му, десетки години нашите историци – специалисти не могат да разшифроват. Това са шифри на селища, на хора, на събития, каза акад. Косев. – Това е нещо уникално. Левски се занимава с уникална конспиративна дейност и взема изключителни мерки да заличава следите. Той е един от най-големите в световната конспирация. Иначе как ще направи държава под носа на турската полиция със столица, полиция, поща…При това той никъде не е учил конспирация. Всичко прави сам. Това и в световен мащаб е нещо уникално. В това отношение Левски е абсолютно съвършен.

След Арабаконашкия провал, Димитър Общи нарочно прави разкрития, защото не иска да го смятат за крадец и разбойник, а за политически революционер. И започва да издава, но само за организациите в Орхане, Тетевен, отчасти Ловеч, за които знае За другите организации той няма информация и така те се спасяват“.

Споделяне