Троянци достойно почетоха паметта на Васил Левски

Троянци достойно почетоха паметта на Васил Левски Някои снимки са ни предоставени от Д. Калински

На 18.02. - истинската дата на обесването на Апостола, СУ "Васил Левски" чества своя патронен празник. В двора на училището беше изнесена литературно музикална програма от ученици. Гости на тържеството бяха представители на Общинския комитет "Васил Левски", които поднесоха букет пред орелефа на героя. От 17 ч. във фоайето на НЧ "Наука – 1870 г." бяха наградени учениците, победители в традиционните конкурси, провеждани за празника. От 18 ч. в салона на читалището рецитатори, певци от вокално студио "Гласове", участници в театрална школа "Нюанси", в танцово студио "Бордо", във фолклорен състав "Траяна", в мажоретния състав - възпитаници на училището – изнесоха празничен концерт, тематично свързан с името на Левски, от една страна, а от друга – разкриващ талантите на децата. За въздействието на концерта допринесоха и умело подбраните мултимедийни изображения. Слово за Апостола на българската свобода произнесе директорът Ангел Балев. Хубаво е, че новото ръководство на училището възобнови традицията училищното тържество да бъде и за гражданите.

На 19.02. възпоменателните събития започнаха с панахида за йеродякон Игнатий в църквата "Света Параскева – Петка". Панахидата беше отслужена от отец Калин и отец Войден. Младият презвитер произнесе слово, в което подчерта, че именно като йеродякон Васил Иванов Кунчев е възпитан от православната църква в служение на ближния, на което посвещава и като революционер своя живот. Присъстваха членове на ОК "Васил Левски", на местно сдружение "Глас народен", учители и служители от СУ "Васил Левски", деца от 1-ви а клас на училището, от 4-ти а клас на НУ "Св. Св.Кирил и Методий", граждани.

В 12 ч. пред паметната плоча, където е бил ханът на Васил Спасов, водещата Пенка Маринова – историк, с въвеждащите си думи призова присъстващите да бъдат във времето, в което живеем, и с тяхната съпричастност да допринесат за развитието на родния град и на нашето Отечество. Слово произнесе кметът на Троян Донка Михайлова. Тя припомни накратко факти от живота на Васил Ив. Кунчев, който се събира в казаното от него:"Aз съм първият, но след мене са хиляди". Нарече го най-светлият спомен на нацията, пред когото троянци и цяла България е в поклон. Този поклон ни прави българи и човеци. Председателят на ОК "Васил Левски" Венелин Ангелов говори за Божиите избраници, които имат особена роля в историята на човечеството. Тяхната смърт ги прави безсмъртни. Затова още през 1928 г. се създава Инициативен комитет под егидата на троянското читалище за построяване паметник на Васил Левски в Троян. Водеща личност в това начинание е Димитър Гимиджийски. Поради различни причини досега тази идея не се е осъществила, но днес е налице успешно единение на всички градивни сили за изграждане на достоен паметник. В Инициативния комитет влизат историци, общественици, изявени личности в науката и изкуствата. Скулптор ще бъде създателят на много стойностни паметници Георги Чапкънов, архитект – Светослав Константинов. Монументът ще струва 70000 лева, затова е открита банкова сметка за по-заможни дарители. За останалите има дарителска кутия. Ангелов предвиди онзи радостен момент, когато порасналите деца, дали своите стотинки или левче, ще минават край построения паметник и ще си спомнят за своята лепта. В същия смисъл бяха и думите му пред Троянския манастир, където на 15.02. беше открита кампанията след националния крос "По стъпките на Васил Левски".Тогава и днес веднага започнаха постъпления в дарителската кутия. Tам беше връчена грамотата на Общинския комитет на игумена епископ Сионий за неговата помощ като домакин на финала на кроса и радетел за културното издигане на община Троян. За тази връчвана на всеки 19-ти февруари награда В. Ангелов съобщи на събралите се ученици, учители, граждани. Изрази надеждата си,че тържеството догодина ще бъде пред читалището, за чието създаване идеята е била на В. Левски и Матей Преображенски. Там е опредлено мястото за новия паметник.

Бяха поднесени венци и цветя от община Троян, ОК "Васил Левски", училища, обществени институции, граждански и партийни организации.

Същия ден от 17 ч. в залата на общинския съвет прозвучаха стихове от книгата на Ламар "Васил Левски – лирична животопис". Талантливите рецитатори Радой Стойчев, Найден Стоянов и Венелин Йорданов – Хъша пресъздадоха създаването на революционния комитет в Троян. Водещата Елена Вълчева припомни многобройните идвания на Апостола в Троян, поради което троянци го носят в сърцата си. Представи местните представители на Инициативния комитет за издигане паметник на Левски – кмета Донка Михайлова, Венелин Ангелов, Цанко Спасовски от Ротари клуб, художника Цвятко Дочев, д-р Виолета Койновска, Николай Тодоров и Марин Радевски. Последва пресконференция, дадена от адв. Венелин Ангелов, председател на ОК "Васил Левски" в Троян. Ангелов запозна присъстващите с протокола от 1927 г. на троянското читалище, който съдържа решение за учредителен фонд за паметник на Васил Левски. Поради икономически и политически причини идеята не се осъществява. Историците казват, че Троян е бременен с Левски, затова през 2006 г. се създава инициативен комитет, в който влизат патриарх Максим, проф. Марко Семов и др. Нашите земляци даряват парите, с които са наградени като почетни граждани на Троян. Не се стига до разбирателство за мястото и колектива, който ще изработи паметника. В днешни дни трябва да довършим делото. През 2019 г. искрата запалва Ротари клуб. Има инициативен комитет от 16 души, в който са потомците на В. Ив. Кунчев Христина Богданова, Васил и Стефан Караиванови. В. Ангелов отново представи творческия колектив и изключително успешната му работа у нас и в чужбина. Скулпторът Георги Чапкънов работи с глината – натрупана е основната част и завършва фините изпълнения. В интервю за в-к "Галерия" Чапкънов споделя, че прави шедьовър, какъвто няма да има и това ще е лебедовата му песен. Дарителската кутия беше и в залата на общината. Вече има средства в сметката. Идеите за събиране на пари са различни. Художникът Иван Хаджийски рисува портрет на Левски – подарък за най-щедрия дарител. Цвятко Дочев също работи по портрет на Апостола и ще направи благотворителен търг. Ще има грамоти за големите дарители и картички за останалите. Ще се направи специална кампания в училищата. Парите ще се отчитат стриктно. Адв. Ангелов заключи, че Троян трябва да получи най-доброто, както през 1835 г. манастирската църква е изографисана от Захари Зограф. Призова присъстващите най-сериозни съмишленици да популяризират идеята.

Елена Вълчева представи авторите на новия филм за Левски – режисьор д-р Искрен Красимиров, сценаристи Красимир Стефанов и Илияна Минковска. Тя поздрави троянци за родолюбивата идея и сподели, че филмите по проекта "Незабравимата България" са направени с дарения. Филмът за Апостола е по биографията на Захари Стоянов, чиято роля се изпълнява от Искрен Красимиров. В ролята на Левски е Симеон Владов. Съдържа мнения на историци. Главният герой е пресъздаден като реален човек със своята мъдрост, житейски опит и страдание. Красимир Стефанов е автор на 150 стихотворения, написани за 22 филма. Рецитира стихотворението си "Моят Левски", след което зрителите се изправиха лице с лице срещу Васил Левски чрез прожекцията на филма "Българска дружина, планина повдига".

 

*Някои снимки са ни предоставени от Д. Калински

Споделяне