Николай Тодоров с остра реакция срещу декларация на БСП

Николай Тодоров - Председател на Коалиция "Глас народен" Николай Тодоров - Председател на Коалиция "Глас народен"

Общинският съветник Николай Тодоров с остра реакция срещу декларация на БСП. По-долу публикуваме репликата му без редакторска намеса:

С умиление изслушах и впоследствие прочетох поредния, вече може би предизборен, политически водевил на групата съветници от БСП. Не крия възмущението си от демагогията и грубия опит за манипулиране на общественото мнение в декларацията им. Желанието ми беше да репликирам на момента, но правилникът на ОбС не допуска подобна процедура. Затова ползвам правото си на реплика чрез средствата за масова информация.

Уважаеми общински съветници от БСП, в отговор на твърденията във вашата декларация, искам да ви припомня, че Общински съвет - Троян не е Партиен трибунал, който осъжда или оневинява, нито е орган, който опрощава, а общинските му съветници не са неговите сатрапи. В едно недалечно минало имаше такива трибунали и това беше „Народният съд“, продукт на вашия „ген“ и идеология. Аз отчитам, че ви е трудно да избягате от корените си, но слава богу, народът ни, надявам се, завинаги скъса с вашия репресивен и тоталитарен социализъм.

Във вашата декларация вие вменявате функции на Общинския съвет, които са недопустими дори само да си ги мислите, още по-малко да размахвате пръст. Българският съд е органът, който постановява присъдата на обвиняемия. А присъдата е единственият юридически акт, който решава въпросите за деянието, вината, правната квалификация и наказанието. Това  - дали обвиняемият управител е виновен, или не, решава съдът, не вие. Отделен е въпросът постановеното решение дали ви/ни харесва, или не, но ние сме правова държава и присъдите не се дават от партийните ви трибунали!

Общинският съвет не се е отказвал нито преди, нито сега от правосъдие, както вие твърдите, уважаеми господа съветници от БСП! Още при внасяне на обвинението към управителя на ВиК от страна на прокуратурата Общинският съвет единодушно гласува да се присъедини към обвинението на прокуратурата с граждански иск за 79 260.30 лв. към управителя. Впоследствие съдът определи невиновен и нашият иск съобразно присъдата отпада. Отказът на Общинския съвет в настоящата сесия е да спре да харчи пари за съдебни разноски, при положение че шансовете за успех се оказаха малки. Прокуратурата вероятно ще обжалва присъдата на следваща инстанция. Ако успее да постигне успех, в който аз силно се съмнявам с оглед на реалностите, които ни заобикалят. Тогава вече следва да се потърси материална отговорност на управителя на ВиК за причинени материални щети, но вече при определена със съдебно решение присъда! Това е нашето решение и то по никакъв начин не накърнява обществения интерес, а точно обратното!

В декларацията си вие твърдите, че ще предложите: „загрижени за законосъобразното и ефективно разходване на средствата на „ВиК  Стенето“ ЕООД, ще внесем на следващото заседание предложение за избор на контрольор, който, надяваме се, ще осъществява по-системен контрол на случващото се в дружеството.“ Господа съветници от БСП, чак сега ли се сетихте да сте загрижени за ВиК и защо не се загрижихте по-рано? А за другите търговски дружества с общинско участие кога ще се загрижите? И въобще  - защо само за „ВиК – Стенето“ ЕООД, и то едва след като съдът постанови „невиновен“???

Освен Кмета и аз имам лични мотиви от изборите да не харесвам г–н Гечев, но това трябва ли да означава, че аз трябва да загърбя обществения интерес и да се поддам на реваншизма? Защо след като от 5 години постоянно изисквам и настоявам за избиране на контрольори във всички търговски дружества, не искахте, а изведнъж УЗРЯХТЕ за това, което ви говоря, а?

Защо след политическо съглашение и след свалянето ми от Председателство, вие отнехте управлението на търговските дружества с общинско участие от общинския съвет, и си позволихте да си ги ползвате и за да си назначавате за управители вашите политически функционери? Защо по време на вашето управление почти всички дружества с общинско участие са или ликвидирани, или в тежко финансово състояние, или обект на прокуратурата? Защо не упражнихте необходимия контрол върху управлението на общинските дружества, за да не се стига до съсипването им, при положение че сте управляващи и имате, за разлика от нас, цялата информация? Защо от 5-6 години се крие и няма никаква информация в Общинския съвет какво се случва с „Търговия Троян“ ООД, в която общината притежава 49%  от дяловете?

И… още много, много защо има, но това, което е безспорно необяснимо защо, е откъде черпите толкова енергия, за да заблуждавате хората? Защото определено считам, че контрольор е нужен не само на общинските дружества, а и на вас в дейността ви като общински съветници! Защото, колкото и да ви е неприятно, но всеки обвинителен акт, всеки лош икономически резултат на което и да е общинско дружество, ви се пише на вас управляващите – общинските съветници от БСП и Кмета!

Вие избягахте от отговорност и оставихте управлението на общинските дружества на Кмета. Вие не упражнихте необходимия контрол, въпреки че сте управляващи и имате всички лостове да го направите! Вие не чухте призивите ни, а си крояхте вашите политически сметки и ни се надсмивахте. Е, вече настъпва време, в което всичката ваша недалновидност и непочтеност ще лъсне и ще се върне като бумеранг срещу вас! Лошото е, че както винаги цената ще я плати наивният троянец, заблуден от вас и вашата демагогия!

 

НИКОЛАЙ ТОДОРОВ

Председател на Коалиция "ГЛАС НАРОДЕН"

www.HemusNews.com

Споделяне