И пак за Македония и отношението към българите

Проф. Д-р Димитър Митев Проф. Д-р Димитър Митев

До Президента на Република България

До Министър-председателя на Република България.

До Посолствата на редица държави.

ОТВОРЕНО ПИСМО

„Българите са добри войници, но лоши политици“, е казал някога Мустафа Кемал Ататюрк. Как така се случи, че не можахме да обясним на ЕС позицията си за спора ни със Северна Македония? Там обаче разбраха тяхната. Юристите понякога се шегуват как „след като съдът изслуша едната от страните, реши“! Оказа се, че някои политици го постигат същото, без да се шегуват. Невероятното е, но дори Германия „не ни разбра“. По време на Втората Балканска война през 1913г. ние воювахме срещу всичките си съседи. След 9и септември 1944г. България се оказа във война срещу двата враждуващи лагера. Сега никой „не ни разбира“ в ЕС при спора ни със Северна Македония. Как стигнахме до това състояние на нещата? Кой не си свърши работата? Ивайло Калфин обяснява по радиото в смисъл, че не знаем какво искаме и как постоянно променяме нещата. Весела Чернева и тя добавя нещо към разбирането му. Група „български учени“ оспорват „състоятелността“ на българските претенции към Северна Македония. Коя е истината? Бих ги попитал те дали могат да си купят българска литература в Северна Македония? Могат ли да гледат българска телевизия там? Могат ли …? Сръбска могат ли?? Сърдят се край р. Вардар, че „искаме да променим идентичността им“. Да попитаме ли защо нас там ни наричаха какви ли не през десетилетията? Те могат да го правят, а ние не трябва да изразяваме нашите разбирания! „Истината ще ви направи свободни“, е казал някога Исус Христос. До скоро там твърдяха, че са наследници на Александър Велики! ОТКАЗАХА се от „баща“ си! То не им е за първи път да се откажат от нещо „неоспоримо“ (неподлежащо на обсъждане). По някое време търсиха някакви „негови потомци“ в планините на Централна Азия, земя им раздаваха тук …. Значи ли това, че те самите не знаят какви са. Защо тогава се сърдят на нас? „Който не познава историята си, е осъден завинаги да си остане дете”, е казал някога Цицерон. Той какво ли би добавил за тези, които я … измислят??

 „Събрали сме се да осигурим мира в Европа, а не да направим щастливи българите“, е казал някога Ото фон Бисмарк по време на Берлинския конгрес през 1878г. Осигуриха ли мира в Европа тези, които разделиха българите и земята им на много части тогава? След това се случиха много неща, заради които ни обвинява кой ли не. Да питам ли защо се водиха Първата и Втората световни войни? Нямам спомени някой да си е „посипал главата с пепел“ и да е поискал поне прошка от българите. Напротив, продължават в същия дух. „Да си българин, е зла участ”, е казал тогава той. Фактически се е оказал съучастник в разделението ни, което си е всъщност начало на организиран геноцид срещу народа ни! Някои поставят въпроса за етноцид! Кой реализира извън границите ни призива „българин да не остане“? Колко българи има все още, според преброяванията, в съседни на България държави? „Късно се е родил този, който върши злини на българите“, е казал Учителя Петър Дънов. „Злините“ са се вършили. С времето видяхме как се разпадат империи! По стечение на обстоятелствата има случаи, когато трима братя, родени от едни и същи родители, в съответствие на политическата действителност, се оказват кой българин, кой ...”грък”, кой ...”македонец”?!?! Генетиците има да се чудят на „способностите” на ... политиците?!

 „Българите винаги плащат сметката, когато ни канят на обща софра“, казва Никола Григоров.

„Българите са черният дроб на човечеството“, е отбелязал някога Учителя! Що за поведние установяваме през годините? Защо съсипват „органа“ без който тялото не може? Нямам усещане политиците да са се стреснали от казаното. Напротив! В „Събота 150“ (12и Декември, 2020г.) се чуват различни коментари. Да питам ли как Мадлин Олбрайт във Вашингтон разбра, че „българите изхождат от вътрешнополитически аспект“ в отношенията си със Северна Македония. Янош Богачински ни обяснява, че сме „бедни“, т.е. да си мълчим и да изпълняваме . „Гърците решиха спора“, продължи той. Не ни обясни обаче как го направиха, за колко време и в чия полза. Значи ли това, че те са добри, а ние Не? Да бяха влезли тези политици в библиотеките, за да научат нещо! „Съберете фактите и изводите сами ще се появят”, казва Петър Добрев. Събира ги, който го иска, би могло да добавим тук!

Наши политици понякога говорят за „приятелска Сърбия“! Защо обаче изявени политици там като Ивица Дачич например, сегашен председател на Народното им събрание, бивш министър-председател, казва, че сме „фашисти“ (Ноември, 2020г.)? Да беше прочел “що е това фашизъм и има ли той почва у нас“ и тогава да издига лозунги. Защо ми се струва, че те са сключили договор в началото на 1941г. с Германия, аналогичен с този на България? Защо те са „добри“, а ние „лоши“? Събитията след това са се развили в различни посоки. Да питам ли те какви са ги вършили и вършеха в империята, създадена край западната ни граница, не само срещу българите. Не беше много отдавна това, което извършиха при разпада и, съпътстван с реки от кръв!! Не помня да са се извинили на когото и да било там. Извинява се съгрешилият, естествено! Те явно не се считат за такива. Политическата класа в Северна Македония продължава да ни счита за … „фашистки окупатори“ и какви ли още не!! Сърбите като какви ги възприемат там?

Германците как са се оказали в района, в посочения по-долу период, че сега са страстни техни поддържници? Ако в периода април 1941 – 9и септември 1944г. сме били такива, то какво се говори за следващ период? Там чували ли са за Страцино-Кумановската, Нишката и Брегалнишко-Струмишката настъпателни операции на българската армия в периода 9и октомври – 14и ноември 1944г.? Какъв е резултатът от тях? Чичо ми е воювал при Страцин. Там има ли български мемориални комплекси? Какво е състоянието на българските военни гробища не само в Северна Македония? За загиналите мои роднини, както и тези на жена ми за свободата на българите там нищо не казвам! Дядо ми по майчина линия е с произход от Македония. Бабата на жена ми по бащина линия е с произход от Македония. Ние с нея какви сме, а децата ни?? Ние цивилизовани („македонци“) ли сме, или „варвари“ („монголо-татари“)? Някой беше казал, че „всеки съвременен българин е свързан с (географската област) Македония или с люлка или с гроб там“!! Преди години, когато пратих „заповед за уволнение“ на министър-председателя Пл. Орешарски, изразих недоумение на какво основание той обещава „безусловна подкрепа на Сърбия за членство в ЕС“. Той пита ли поне Народното събрание за това? Зоран Заев ни обвинява в липса на „европейско мислене“?! Той кога и къде го усвои?? Това, което се е вършило преди, по време, че и след Рождество Христово, на границата между 1944/45г., в днешната Северна Македония, за какво се приема. Като толкова добре го е усвоил „мисленето“, да беше започнал с ИЗВИНЕНИЕ към българския народ! Германия се извини, включително и на арменците, за проведения срещу тях геноцид!! „Какъвто е храмът, такива са и песните му“, гласи поговорката. През януари, 1917г. президентът на САЩ Удроу Уилсън се изказва в Сената, че „не съществува никакво право да се предава един народ от държава в държава, сякаш е някаква собственост”. Българите споделят това негово разбиране и прекратяват участието си в Първата световна война. Това предизвиква нейния край. Благодарение на неговата намеса България я има на картата сега!! Някой преди години сподели, че „Първата световна война още не е завършила за … България“?! Оказа се, че и Втората световна война не е приключила за …нас?! Установява се, че мнозина не са влизали в … час по Морал, Етика, История, …!!

„Покаянието е вечен Изход“, написа есе с това заглавие поетът Любомир Левчев преди години!

---

Димитър Митев

Троян, февруари, 2021г..

(Все още не е изпратено)

Споделяне