Учители от СУ "Васил Левски" в Троян се опасяват от некоректен избор на директор

СУ "Васил Левски" - Троян СУ "Васил Левски" - Троян

На редакционната поща получихме писмо от учители от СУ "Васил Левски" в Троян, което е по повод публикация в популярния сайт "Троян 21", свързана с конкурса за директор на училището. Публикуваме писмото без редакторска намеса:

Настъпи време за конкурс за директор в СУ “В.Левски” -Троян. Той се оказва твърде оспорван и около него се развихрят много страсти.

Когато г-н Балев беше назначен за и.д. директор на 1.09. 2019 г., ето какво завари: неизпълнено нареждане на Министерството на образованието за повишаване на заплатите. При условие, че парите за повишаването бяха осигурени от МОН, но неизплатени от тогавашното ръководство. Колектив, раздиран от интриги и протестни послания към всички органи. Високомерно отношение на директорката. Празна училищна хазна, пари за нищо няма. Няма обучения, няма състезания, няма обмяна на добри практики. Опити на ръководството да ни вкара в един коловоз на овчедушие и пълно безпрекословно подчинение. За няколко месеца г-н Балев успя да тушира всички негативи, натрупани от предходното ръководство. А най-радостното е, че въпреки нелеката учебна година, въпреки поръчковите негативни статии училището е с изключително високи резултати от ДЗИ, НВО и много призови места от национални конкурси и състезания!  Най-ценното, което постигна г-н Балев е спокойната и творческа обстановка, при каквато учителите не са работили от години. Хубава учебна година беше. Надяваме се така да бъде и занапред!

Обезпокоени сме от статията на г-н Г.Маринов  „Ще избират нови директори на две троянски училища” в седмичника „Троян 21” , в която той твърди, че има политическа протекция за единия кандидат. Тревожно звучи заявеното: „всеизвестно е, че образователната сфера е силно контролирана и директорските назначения нерядко са плод на политически договорки”. От друга страна, още по-тревожен е фактът, че дългогодишната успешна директорка  упорито лобира за другия кандидат. Имаме информация, че е договорено член на изпитната комисия, оценяваща директорите, да бъде Л.Д., директор на Дирекция в МОН и неин добър познат. А не е ли неуместно, че член на същата комисия е самата тя.

Изразяваме искрената си надежда: на конкурс, като на конкурс! Нека победи по-добрият! В името на учениците и училището! 

Цв. Мутафова, председател на СС на КТ „Подкрепа” при СУ „В.Левски”

 

www.HemusNews.com

Споделяне