Ученици от НУПИ „Проф. Венко Колев“ – Троян с големи награди от престижен национален конкурс към Министерството на културата

Спечелили ученици на НУПИ Спечелили ученици на НУПИ

Четири деца от Националното училище за приложни изкуства „Проф. Венко Колев“ – Троян спечелиха надпреварата в Националния младежки конкурс за изящни, приложни изкуства и дизайн. В конкурса се състезаваха със свои творби 326 деца /от 8 до 12 клас/ от всички национални училища по изкуствата в страната. Произведенията на номинираните и спечелилите са експонирани в специална изложба в Арт галерията на НДК, където бяха и връчени грамотите от зам.-министъра на културата Весела Кондакова. Журито бе в следния състав: доц. д-р Величка Минкова – председател, доц. д-р Стоян Дечев, гл. ас. д-р Юлиян Станкулов. Този конкурс се провежда от 2005 г. в Пловдив, Троян, Трявна и София. Настоящото му XVIII издание се организира съвместно от Министерството на културата и Националния дворец на културата. Конкурсът е включен в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби за 2022 г., приета от Министерския съвет. Класираните на първо, второ и трето място ученици ще получат едногодишни стипендии в размер на 135 лева месечно.

Ученици и преподаватели на НУПИ

Ученици на троянското художествено училище участват и печелят ежегодно в настоящото състезание от самото му основаване. Тази година отличените имена са: Найден Илиев – I място, за керамичната творба „Жега“ /преподавател Емилия Емилева/; Ванеса Василева – II място за керамичната скулптура „Ярост“ /преподавател Мила Воденичарова/; Васил Васев – III място за керамичната пластика „Мир“ /преподавател Емилия Емилева/; Виктория Тодорова – II място за театралния плакат „Капан за мишки“ /преподаватели Михаела Радкова и Боряна Дянкова/. Виктория през тази година спечели още една национална награда – за дигитална рисунка в конкурса „Заедно в изкуството за по-добро бъдеще“.

Важно е да бъдат споменати и останалите наши участници, които са деца с ярки способности, свежи идеи и умели творчески решения в областта на керамиката и рекламната графика. И това са: Александра Калчева /с много оригинална и сложно изпълнена керамична пластика/, Михаела Маринова, Наталия Радулова, Тереза Аджамова, Ивелина Дачева, Валерия Кръстева и Симона Анчева. Техните творби също са част от представителната изложба в Арт галерията на НДК и са гордост за нашето училище. Гордост за нас са и техните преподаватели: Мила Воденичарова, Емилия Емилева, Михаела Радкова и Боряна Дянкова, които преди броени дни изпратиха поредния талантлив випуск на НУПИ „Проф. В. Колев“, учениците на който защитиха своите впечатляващи дипломни работи в обновената /от самите специалисти художници в НУПИ/ галерия на училището. 

Преподавателите по специалните предмети в нашето училище са млади хора, творци от ново поколение в сферата на изобразителното изкуство, които активно подкрепят своите артистично мислещи възпитаници във всяко едно тяхно начинание. Мила Воденичарова е специалист по художествена керамика с богат творчески опит, собствен стил в изкуството и отлични педагогически умения. Тя е възпитаник на НУПИ „Проф. В. Колев“, Троян, също така притежава диплома за висше образование от Националната художествена академия – София. Децата има много какво да „попият“ от нейната оригиналност като творец, от способността ѝ да се вглежда в детайла и да го довежда до съвършенство при изпълнението на всяко произведение, като ясно дава знак за висока естетичност и перфекционизъм.

Емилия Емилева също е специалист в областта на фината керамика. Тя е професионалист, притежаващ  интересен изобразителен стил и фин естетически вкус. За своите талантливи възпитаници тя споделя: „Те са хора с концептуално мислене и са нашите надежди за развитието на съвременната българска керамика. На първо място в работата стои силната взаимовръзка между преподавател и ученик. Когато тази връзка се осъществи максимално добре, тогава има и творчески постижения. В обучението по изкуството е важна е приемствеността“. Емилия е възпитаник на художественото училище в Троян, както и на НХА, където е била преподавател, специализирала е визуални изкуства в Португалия – университета в Порто, Факултета по изобразително изкуство.

Третият преподавател, довел свой ученик до отличие на настоящия младежки конкурс, е съвсем младата Михаела Радкова, която е за първа година в НУПИ в ролята си на учител. На нея дължим и факта, че нашето талантливо дете Виктория прави пробив в това състезание в областта на рекламната графика, където конкуренцията е изключително голяма. Михаела също е наша възпитаничка, притежава диплома за висше образование от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, а през януари на 2022 г. защити докторска степен по графичен дизайн и визуални комуникации /в същия университет/, била е преподавател в РУ „Ангел Кънчев“ и ВТУ. Във връзка със своята работа тя споделя: „Рекламната графика е много нашумяла съвременна специалност и има голяма опасност от плагиатстване, тъй като в интернет има публикувани изключително много произведения и материали. В тази връзка е важно да научим учениците да мислят самостоятелно и съзидателно, да вярват на себе си – на своите способности и оригинални идеи. Децата на НУПИ притежават свободен дух, характерни индивидуалности, различават се от своите съученици в другите училища. Важно е да се научат да използват визуалните метафори и символиката на образите, да ги съчетават умело с цветовете и формите, да обобщават и стилизират, да комуникират със зрителя“.

Важно е да бъде спомената и преподавателката по рекламна графика и предпечатна подготовка Боряна Дянкова, която е в НУПИ също за първа година, ала успя да запали своите ученици по дисциплините, в които е чудесен специалист. Завършила е ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Факултета по изобразителни изкуства. Боряна е преподавател и художник с ярко присъствие, впечатление правят нейните оригинални идеи и подходи в педагогиката на графичния дизайн, а също така и ентусиазмът, с който подхожда към всяка задача. Тя предава на децата своя богат опит от работата си, свързана с предпечата, оформлението на вестници и списания, потребителския интерфейс. Специално за своята наградена възпитаничка Боряна Дянкова споделя: „Виктория заслужава изцяло отличието си, тя е отдадена на своята работа, труди се много не само в училище, но и извън учебните часове. Щастлива съм, че имам шанса да преподавам на такива талантливи и добри деца като нея.“

НУПИ „Проф. Венко Колев“, Троян, е сериозна школа с традиции, оригинален стил и почерк в България. Важно е да припомним, че това е най-старото училище за художествена керамика на Балканския полуостров и изобщо една от редките керамични школи в Европа. Нашите възпитаници успяват да реализират себе си в различни и многообразни сфери на визуалните изкуства у нас и по целия свят. Нашите преподаватели художници са членове на различни творчески организации и сдружения, те имат зад гърба си много отличия от престижни конкурси, десетки самостоятелни и групови изложби, както и множество осъществени проекти – лични и такива, свързани с техните ученици. Поредните престижни отличия на децата и техните преподаватели в националния конкурс говорят за това, че духът на творчеството и артистичната педагогика е жив и води до артистични постижения.

Изкуството е вид социално общуване, при което е важно и двете страни – творец и реципиент – да бъдат активни. Проблемът с взаимната активност е характерен с пълна сила и в педагогиката, която е съзидателен процес и сама по себе си е изкуство. Точно идеята за събуденото и отворено съзнание при художествената работа е тази, която води преподавателите и техните ученици в НУПИ по пътя на творческото развитие и осъществяване в съвременния многолик и динамичен свят, в който всеки човек е творец на собственото си битие и като такъв се превръща в сътворец на цялото земно човешко общежитие. Важно е всички ние да осъзнаем, че ако искаме животът ни да бъде смислен и пълноценен днес, то от самите нас зависи да повишим естетическото си съществуване и да устроим света по законите на хармонията и красотата.

--- 

Лина Борджиева

Споделяне