За поредна година лятно четене в детския отдел на библиотеката в Троян

Децата получиха и грамоти за участие в лятното четене в троянската библиотека Децата получиха и грамоти за участие в лятното четене в троянската библиотека Снимки: Библиотека на НЧ "Наука - 1870 г." - Троян

За шеста поредна година, от 5 до 28 юли, библиотеката на НЧ „Наука – 1870 г.” – Троян, която тази година отбелязва 130-годишен юбилей, реализира инициативата Лятно четене в Детския отдел. Участваха общо над 34 деца и ученици. Традиционно вече срещите с младите читатели бяха два пъти седмично – във вторник и в четвъртък с начало 14:00 часа. На срещите в библиотеката тази година бяха представени интересни теми. В три от дните четенето беше под надслов „По страниците на любимото ми четиво” - четене на детски произведения по избор на участниците, попълване на читателски дневник, изготвяне на ревю на книга, изработване на корица на читателски дневни, изработване на книжен разделител и рисуване на илюстрации.

На 5 юли темата беше посветена на забележителната годишнина, която отбелязваме тази година - 130 години Читалищната библиотека. Презентацията „Библиотеката в Троян на 130 години”, изготвена от Весела Йорданова – библиотекар в Детския отдел, запозна младите читатели с историята на читалищната библиотека.

На 12 юли темата беше „190 години от рождението на Луис Карол”. Участниците чуха интересна беседа за автора, придружена от презентация за най-популярното му произведение – „Алиса в страната на чудесата”. След това се проведе щафетно четене на известното му произведение.

На 19 юли отново с беседа и четене на известни произведения беше отбелязана 145-годишнината от рождението на Елин Пелин. Беше подготвена презентация за автора и неговите герои „Ян Бибиян“, последвана от щафетно четене на откъси от негови произведения.

На 26 юли - 220 години от рождението на Александър Дюма отбелязахме с презентация „Дартанян и тримата мускетари” и беседа за автора. Срещата продължи с интересно и забавно четене.

В дните за свободен избор на четиво участниците в Лятното четене се забавляваха с гатанки, броенки и игри, четоха щафетно от любими романи, търсиха и прочитаха любими откъси от книги по рафтовете, търсиха най-голямата и най-малката книга в Детски отдел, редиха пъзели, играха на „Забравени детски игри“ и пр.

Финалът на Лятното четене в Детския отдел беше на 28 юли. Традиционно младите ни читатели се събраха, за да наградим най-инициативните и редовни участници с грамоти и символични подаръци, да се почерпим и да си пожелаем „Весела ваканция!”.

Сред прекрасно настроение, много усмивки и нови приятелства завърши лятното четене – 2022г. в Детския отдел на библиотеката – една инициатива, срещаща все по-голям интерес у младите ни читатели. Децата споделиха, че всичко им е харесало, което е голямо признание.

---

Източник: Библиотека на НЧ "Наука - 1870 г." - Троян

Споделяне