Тържествено бе отбелязан храмовият празник на параклиса в махала Длъжковска

Ставрофорен иконом Марин Божков води Божествената Света Литургия Ставрофорен иконом Марин Божков води Божествената Света Литургия

Днес почитаме Св. апли Вартоломей и Варнава, Св. Богородица "Достойно есть", Св. Лука Изповедник, архиеп. Симферополски. На Божията майка е наречен и храмът в махала Длъжковска, където днес с Божествена Света Литургия тържествено бе отбелязан храмовият празник на "Св. Богородица Достойно ест". Тя бе отслужена от ставрофорен иконом Марин Божков - предстоятел на храм Св. Петка - гр. Троян, и отец Пимен, в съслужение с иподякон Йоан Павлов. След службата за миряните бе осветен и раздаден курбан за здраве.

На празника присъстваха много миряни, както и и поклонници от боянската енория. Гост беше и маестро Мирослав Попсавов на църковния хор при катедралния митрополитски храм „Св. Неделя“. На празника беше и доцент Павел Павлов - зам.- декан на Богословския факултет. Баща е на Йоан Павел, ученик в 1-ви курс на Семинарията. Празника уважи и Петкан Илиев - преподавател по църковен мениджмънт в Богословския факултет. Присъстваха наред с местните хора много софиянци, които участваха в службата като църковен хор. Приятели на сем. Деневи подариха нови икони на Богородица и цветя за засаждане около параклиса. Сем. Дарин и Христина Георгиеви бяха сготвили курбана. Сем. Деневи създават духовна атмосфера и незабравим празник за всички, които участват в събитието.

Храмът „Св. Богородица Достойно есть“ в махала Длъжковска е построен от семейство Владимир и Йоана Даракова-Деневи, за слава на Бога и Божията Майка. На мястото близо до параклиса е родната къща на нейните прадеди. Първата копка е направена преди пет години от протосингел Василий в присъствието на Ловчанския владика Гавриил. На освещаването са 12 монаси - владици и свещеници. Полагането на камъка прави Величкият епископ Сионий, като присъстват още Антим - викарий на Видинската епархия, Ловешкият владика Гавриил и отец Марин Божков. Параклисът е построен за два месеца с Божията помощ и тази на Св. Богородица, които чрез Йоана осъществяват намеренията си. Тяхната избраница е имала премеждие, за излизането от което Светата дева и е помогнала, но е твърде съкровено за споделяне.


Поклонничка от Боянската епархия чете сказанието за чудотворната икона Пресвета Богородица "Достойно ест"

Слово на отец Марин Божков

Споделяне