За свършеното през годините в Националното изложение в Орешак

Иван Чакъров Иван Чакъров

На редакционната поща получихме писмо от г-н Иван Чакъров, което споделяме с Вас, нашите читатели, без редакторска намеса. Ето какво гласи то:


Индивидуалността прави разликата

„Чисто човешките качества и техните конкретни прояви, които оживяват всяка една дейност, правят разликата между две на пръв поглед идентични неща“.

Годините минават неусетно. Като че ли вчера започна проекта за реконструкция на Националното изложение, с който фактически се положиха основите на една по-различна концепция за представяне на занаятите и културните традиции, защото наличието на културни ценности не означава непременно наличие на интерес за туристически пътувания.

„Чувам и забравям, виждам и запомням, правя и разбирам”.

Тази мисъл на Конфуций, превърнала се днес в мото на креативният турист, който не счита себе си за турист, а за пътешественик, искащ да бъде включен в преживяването на местната култура, като че ли е казана точно за нас.

В желанието си да предложим един цялостен туристически продукт (преживяване) ние се оказахме пророци и години преди това модно течение в туризма да дойде и по нашите земи ние вече бяхме насочили фокуса си към посетителите, които подпомагани от талантливите троянски майстори, имаха възможност да се докоснат непосредствено до духа на местните традиции, изработвайки с ръцете си нещо самобитно и оригинално. Допира с традицията превръщаше посещението на Националното изложение в едно незабравимо преживяване и пораждаше желание посетителите да се върнат при нас отново. Най-важното е хората, които предлагат това преживяване, да го правят с безрезервна отдаденост и страст, защото само когато имаме заряд, настроение и непреодолимо желание да създаваме, да творим и да постигаме резултати, само тогава ще успеем. 

Страст има само там, където правиш всичко с любов.

Малко след това реализирахме проект към Национален фонд Култура за „Изследване и анализ на културните ресурси на района“. През 2010 г. на традиционният панаир на занаятите организирахме „улица на занаятите“, където майстори от цялата страна показваха своите произведения пред гостите на панаира. Днес на всяко събитие има „улица на занаятите“, но ние бяхме първите, употребили и изпълнили със съдържание това словосъчетание. Другата инициатива на Изложението „Живите занаяти“, привличаше през годините млади, талантливи творци, които “оживяваха” богатите културни традиции чрез различните изразни форми на визуалните изкуства. Пленерите, изложбите, танцови пърформанси и концерти ревитализираха богатото културно наследство на района и създаваха мното положителни емоции на всеки, който се докосваше до тях.

"Лятното училище по занаяти" е другата запазена марка на Изложението. Седем години "младите майстори" от различни краища на страната и света (през последните години имахме деца от 5 държави на три континента) се събираха в последната седмица на м. юли и ставаха част от една вековна културна традиция. Инициативата надхвърли нашите очаквания и не след дълго лятното училище по занаяти се превърна в едно своеобразно "училище по родолюбие".

Партньорството на Националното изложение с Националните гимназии по приложни изкуства с Факултета по изобразително изкуство към ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, разкриваха още един възможен хоризонт за развитие на младите талантливи творци. Събитието бе адресирано към различни възрастови групи с интерес към взаимодействието човек-природа-изкуство, в извънградски пространства.

Фестивалът „Балканът вдъхновява”, Великденският панаир, традиционната великденска изложба „Троянските майстори“, Традиционният панаир на занаятите и разбира се Празника на сливата и троянската сливова ракия, бяха все неща, които създаваха много вкус и настроение и добавяха стойност към цялостния туристически продукт на района.

Преди няколко години със студенти от аграрния лицей „Луис Жиру“ в Карпантра, Франция естетизирахме пространството пред административната сграда на Комплекса, превръщайки го в цветна градина носеща аромата и цвета на Прованс и усещането за  автентичност и наситена с дух местна традиция.

Всичко това, безспорно е атестат за добре свършена работа, за успешна партньорство с всички участници в сектора на туризма, но най-голямо удовлетворение ни донесе възстановяването, след 25 годишно прекъсване, на международните културни събития в Изложението. През миналата година международният фестивал на занаятите и изкуствата, в който взеха участие 14 държави, се превърна в една истинска емоционално експлозия. Експозициите, песните, танците и кухнята на държавите участнички доставиха радост на всичките ни сетива и не оставиха безразличен, нито един от гостите на събитието.

През 2016 г. привлякохме инвеститор, който изгради в полза на община Троян, заведение за хранене, с което допълни предлаганите от Изложението услуги и придаде завършен вид на изложбения комплекс. Размерът на инвестицията в полза на община Троян възлиза на няколкостотин хиляди лева.

Оценка за усилията ни, които полагаме за запазване и популяризиране на богатите културни традиции на страната и региона бе поканата, която Националното изложение получи през миналата година да представим страната в международния панаир на културните индустрии в Нинбо, Китай, където получихме награда за най-атрактивно представяне на културното наследство. В края на миналата година Националното изложение, по покана на Института за културно наследство в Емирство Шарджа, ОАЕ, представи страната в „Седмица на културното наследство на България“. Съчетанието на музикални и танцови изпълнения, представяне на традиционни занаяти и българска кухня активираха сетивата на гостите на събитието, за което Изложението получи поредната висока оценка, както и спечели нови приятели на Троян.

Десет години посветих на Националното изложение влагайки сили и енергия, както за съхраняване и популяризиране на местните културни традиции, така също и за постигане на основната цел - превръщането на Националното изложение в международен културен център на занаятите и приложните изкуства. Мисля, че успяхме да обединим усилията на много хора и заедно да превърнем това в реалност, но дори и най-хубавите неща си имат край. Наред с изброеното по горе, навярно има и неща, с които не съм успял да се справя така добре, както би ми се искало. За мен в личен план е време да сложа точка на един от най-вълнуващите етапи от живота и професионалното ми развитие. Чисто човешките качества и техните конкретни прояви, които оживяват всяка една дейност, правят често пъти разликата между две на пръв поглед идентични неща.  Два туристически обекта могат да предлагат едно и също нещо, но човешкото отношение и присъствие би могло да е решаващия фактор да избереш единия (и да обърнеш гръб на другия), защото в крайна сметка индивидуалността прави разлика.

Благодаря на всички майстори, хора на изкуството и културата, общественици и пазители на традициите, за подкрепата, която през годините са оказвали на мен и на Националното изложение.

Благодаря Ви, че бяхте част от това невероятно преживяване и направихте това „пътуване“ много колоритно и изпълнено с незабравими емоции.

Нови професионални предизвикателства ме провокират да отворя следващата страница от книгата на своята житейска история, с което да дам възможност и други колеги да добавят стойност и да надградят вече постигнатото.

Скъпи творци, вярвам, че каузата си струва и Вие ще продължите все така ревностно да подкрепяте най-голямата туристическа атракция в района - Националното изложение.

Желая Ви много лични и професионални успехи.

с. Орешак, 18.7.2020 г.

Иван Чакъров

 

Заглавието на статията е на редакцията.

www.HemusNews.com

Споделяне