Lidl отвори врати в Троян – 50-ия град, в който веригата стъпва

Откриване на магазин Lidl в Троян - прерязване на лентата Откриване на магазин Lidl в Троян - прерязване на лентата Снимки: HemusNews

11 април 2021. Днес се откри най-новият магазин на веригата в гр. Троян. Това е 107-ят магазин на компанията в страната.

Главният изпълнителен директор на Лидл в България Милена Драгийска благодари на Община Троян и институциите в града за оказаното съдействие и подкрепа за целия период до момента. Сподели, че с всеки нов обект и нов град, в който отварят врати, правят качествените продукти на оптимални цени още по-масово достъпни за хората. Всеки техен магазин допринася и за развитието на икономиката в града и региона. Само за Троян приходът от тяхната дейност по прогнозни данни ще бъде 890 хил. лв. годишно. Осигуряват се нови работни места, приходи за фирми и хора, по-голямо търсене на местния пазар и цялостно развитие на града и общността – това е Ефектът Lidl. В числото 890 хил. лв. се влючват т. нар. преки ефекти, или директно извършените разходи на компанията към местния бизнес и за възнаграждения на служителите – около 550 хил. лв. годишно. Тези разходи създават непреки ефекти – местният бизнес формира допълнително търсене на суровини, материали, оборудване, услуги и работни места, а чрез своите заплати служителите създават потребление на храни, дрехи, обзавеждане, комуникации, развлечения – отново в Троян.

Магазинът на Лидл в Троян е с търговска площ от около 1100 кв. м, а паркингът предлага 120 паркоместа. Магазинът се отличава с модерна визия, широко вътрешно пространство за повече удобство при пазаруване и заради спазване на противоепидемичните мерки може да влизат 65 души наведнъж. Има специални сензори за измерване на температурата, за да има икономия на енергия – това го прави високо енергийно ефективен. Гражданите и гостите на Троян ще могат да се възползват от богат асортимент на стоки с оптимално съотношение качество-цена, както и на висококачествени продукти от български производители. Така могат да пестят време и средства и да намират всичко необходимо за трапезата и домакинството на едно място – в сигурна и безопасна среда.

След встъпителните думи на г-жа Драгойска говори кметът на Община Троян Донка Михайлова. Тя сподели, че общината е един от сериозните инвеститори в тази сериозна верига. Местната власт търси отговори за местните хора. Въпреки удовлетворението си изрази тревога как ще повлияе на местните магазини отварянето на Лидл, което ще създаде сериозна конкуренция, но и стандарт. Подари на М. Драгийска икона на св. Петка. Главният изпълнителен директор сподели, че малкият бизнес успява да направи ръст в други градове с магазини на Лидл. Изрази надежда да отчетат добра симбиоза и заедно да вървят напред.

Слово на Донка Михайлова - Кмет на Община Троян

Г-жа Драгийска показа на официалните гости и пресата магазина. Обърна внимание на месните продукти, които съдържат 100 процента месо, защото не се използва машинно обезкостяване. С голяма радост обърна внимание и на продуктите от щанда "Родна стряха", които от 40 вече са 150. Има голямо разнообразие на млека и кашкавали, влкючително от козе и биволско мляко. Предлагат 2500 продукта, сред които и вносни. Зареждане се прави всеки понеделник и четвъртък, а на плодове – ежедневно. Спря се на щанда с атрактивни предложения за градината, текстил и др. От централата на Лидл има проучване, че над 85% купувачи биха препоръчали магазините на свои приятели.

Г-жа Драгийска показа и склада, който за удобство се намира непосредствено зад една врата до магазина. В него се прави пълно разделяне на отпадъците по цвят и материя веднага след разопаковане на продуктите. Намаляват употребата на пластмаса.

След разходката в магазина отец Войден извърши тържествен водосвет, произнесе слово и поръси за здраве официалните лица и гостите. Присъстваха част от зам.-кметовете, членове на Общинския съвет. Кметът Д. Михайлова, М. Драгийска прерязаха лентата и в магазина на групи пускаха многобройните посетители.

Слово на отец Войден

www.HemusNews.com

Споделяне