Талантливата изпълнителка Мира Попова в "100% будни" по БНТ 1

Мира Попова Мира Попова

На 26.04.2021 г. гостува 14-годишната Мира, за да изпълни предпремиерно песента "Героите ще се родят", създадена специално за Трети март и предаването "Темата на Нова", излъчено на същата дата тази година.

Автор на идеята за песента е журналистът от НОВА Благой Цицелков. Той открива историята за Стилияна Параскевова, която преди 145 г. ушива 1-вия български трибагреник за Освободителната война. Тогава е на годините на Мира. Идеята за цветовете на знамето са на Стилияна и на баща ѝ Иван Параскевов – ямболски търговец. Текстът и музиката на песента са на Дарияна Куманова, която е диригент на оркестъра на фестивала Санремо през 2019 г. Съавтор на музиката е и Елия Дзамболини – ELYA. Aранжиментът е на Федерико Альоша Ариони – участник в създаването на много хитове в Италия. Продуцент на видеото е Росен Илиев. Д. Куманова и М.Попова се срещат на музикален кастинг, където уникалният глас на Мира прави впечатление на музикалния педагог. След това момичето печели Гран При на авторитетния конкурс "Арт Мюзик Фестивал 2019" в Милано. Още там се заражда идеята Д. Куманова да напише специална песен за нестандартния глас на младата изпълнителка.

В харесваното сутрешно предаване на БНТ Мира сподели, че от малка има страст към музиката. Иска след  7. клас да изучава английски и испански език в езикова паралелка, за да учи след това музика в чужбина. Преди две седмици са ѝ купили пиано и има добри опити да пише свои песни. Разказа за ежедневната подкрепа на родителите си и за плановете да работи с Дарияна Куманова, която има училище за млади таланти в Италия и много известни ученички. Беше осъществена видео връзка с нея.

Премиерата на песента ще бъде на 6.05. – в деня на Българската армия и войни.

Предаването може да гледате от тук: https://bnt.bg/news/14-godishnata-mira-popova-vazpyava-geroite-v295808-294440news.html

Споделяне