Храмов празник на параклиса „Свети великомъченик Пантелеймон“ към троянската църква „Света Параскева – Петка“

Вълнуващ момент от литургията е даването на причастие на малки деца Вълнуващ момент от литургията е даването на причастие на малки деца

Параклисът е осветен от предишния Ловчански владика Григорий. В православния календар 27.07. е отбелязан като ден на Св. вмчк Пантелеймон /3., 4.век/, на Св. Седмочисленици и на Успението на св. Климент, архиепископ Охридски.

Празникът започна с утреня, след която беше отслужена Света Божествена литургия от отците Калин и Войден в съслужение с отец Марин и презвитера Ваня. Постепенно църквата се пълнеше с хора. Присъстваха редовните богомолки, две от които направиха венеца за иконата на св. Пантелеймон. В храма бяха познати млади семейства с децата си и млади родители с бебе от Априлци, които идват и в неделни дни на служба поради заболяване на отец Роман от тяхната църква. Стана известно, че през лятото чести гости на църквата са и присъстващото сем. Румяна и Коста Бошнакови – последният – прочут математик още от Троянската гимназия.

Беше прочетено от амвона пространното житие на лечителя Пантелеймон, а отец Калин разказа накратко за живота му. „При раждането си бил наречен Пантолеон – лъв във всичко, но по-късно името му било променено на Пантелеймон – Всемилостиви. Усвоил всички тайни на античната медицина, но като вярващ християнин се интересувал много повече от духа на човека  и се опитвал да лекува неговата душа. Славата на Пантелеймон като чудотворец и безсребърник му спечелила омразата на езическия управител на град Никомидия и той го убил по жесток начин“. В словото си отец Никодим спомена и нашите просветители Климент, Наум, Сава, Горазд, Ангеларий – ученици на Кирил и Методий.

Вълнуващ момент от литургията е даването на причастие на малки деца – момиченцето на сем. Нанкови oт кв. Зла река и момченцето на отец Войден.

Празникът завърши с водосвет в параклиса.

В народния календар 27.07. се нарича Пантелей пътник – ден, подходящ за пътуване, защото се вярва, че щъркели и лястовици започват да отлитат.


Пространно житие на Пантелеймон


Кратко житие на светеца


Още снимки може да разгледате във фотогалерията по-долу!

Споделяне

Галерия със снимки