Една от най-известните акордеонистки в света е българка. Мира Добрева отблизо с Вероника Тодорова

Вероника Тодорова в предаването "Отблизо" с Мира Добрева Вероника Тодорова в предаването "Отблизо" с Мира Добрева

Лъчезарната водеща в БНТ е очаквала цяла година гостуването на Вероника. То започна с изпълнение на микс от джаз и калипсо карнавале от учителя Руджери на акордеонистката в Италия. Виртуозната, зашеметяваща импровизация илюстрира какво е акордеонът за изпълнителката – свобода, крила, които са я носили някъде. 17 ползотворни години е била в Германия, която е родината на акордеона, но акордеонистката, покорила световната сцена, се връща при семейството си в Троянския балкан, където се чувства на правилното място.

Българските зрители са слушали Вероника, Веско Ешкенази и Плевенската филхармония на лятно турне в Пловдив, Бургас и Варна. Креативната музикантка има интересен проект да обедини много големи личности – майстора на тангото Пиацола, когото обожава, и Вазов по случай 100 г. от смъртта му. Поезията и музиката, умело съчетани, по-силно докосват човека. Вероника разказа за местния си проект Jam on the River, родил се от любовта й към музиката и родното място. 1-то издание е било концерт край реката, 2-то – концертна вечер с няколко групи, а тазгодишното – с 15 концерта, в които са участвали Теодосий Спасов, Стефан Вълдобрев, Стоян Янкулов, Иван Лечев, Кристофър Херман, млади изгряващи музиканти и много други заедно с Вероника, застанала с радост пред красивите родни планини. Фестивала са посетили 5000 души. Младата жена от Дебнево е искала да докаже, че има нужда от такива събития.

Мира Добрева сподели, че има глад от такъв тип изкуство и жените акордеонистки са рядкост. Според  Вероника те са по-особена порода, по-смели, крайно агресивни в свиренето. Пътят им е по-различен от този на мъжете, затова хъсът на младата музикантка не им е присъщ. Разговорът продължи за модерното звучене на съвременния акордеон. Трябва да излезем от схващането, че е подходящ само за съпровод на народна музика. Вече много композитори пишат произведения за акордеон, а той има място и във филхармониите.

Гостуването на нашето момиче завърши с още едно изпълнение, а М. Добрева ѝ благодари, защото е ценност за България и нашите сцени я очакват.

Предаването може да изгледате във видеото по-долу, което се предоставя от БНТ.

Споделяне

Медия