Областната преброителна комисия отчете дейността си по Преброяване 2021

Областната преброителна комисия - Ловеч Областната преброителна комисия - Ловеч Снимка: Областна администрация - Ловеч

На четвъртото си заседание днес временната областна преброителна комисия отчете дейността си във връзка с извършеното през септември и октомври т. г. преброяване на населението и жилищния фонд. Комисията е назначена със заповед на председателя на Националния статистически институт. Днес тя прие доклада до централната преброителна комисия за извършеното преди, по време и след приключване на Преброяване 2021 и за основните резултати от него, след като бяха обобщени докладите на осемте общински преброителни комисии.

Секретарят на комисията Цветозария Гатева, началник на отдел „Статистически изследвания“ – Ловеч, към ТСБ Северозапад, коментира, че работата е била организирана в съответствие със Закона за преброяване на населението и жилищния фонд и приетия правилник за организация на дейността. Набрани са нужните регистратори за извършване на дейностите по първия етап „Обход“, имащ за цел да актуализира информацията за жилищните сгради и места за живеене на територията на областта в 247 района, които са завършили работата си в срок. Одобрените  преброители, резерви и  контрольори са преминали обучение и също са свършили работата си качествено и в срок. Преброяването в област Ловеч е приключило съгласно утвърдения график.

Приключили са и контролните изследвания от служители на отдел „Статистически изследвания“, които са обходили жилища в 15 населени места в областта и са анкетирали домакинствата, които живеят в тях. Целта е да установи точността на данните за населението и жилищата, които са вписани в преброителните карти

Председателят на комисията Милко Недялков, зам. областен управител, поздрави Цветозария Гатева за това, че оглавяваният от нея статистически отдел е в челната тройка в страната заедно с Перник и Враца, първи въвели обобщените от преброителните карти данни в информационната система „Преброяване“ на НСИ.

С днешното заключително заседание областната преброителна комисия приключи дейността си.

Преброяването на населението и жилищния фонд в България се проведе в периода 7 септември – 10 октомври, като бе удължен срокът и на електронното преброяване, и на физическото с преброители.

В област Ловеч електронно са се преброили 21,3 % от населението.

Първите предварителни резултати за населението на страната ще бъдат обявени в края на тази година.

---

Източник: Областна администрация - Ловеч

Споделяне