Теодор Божинов спаси Богоявленския кръст в Троян

Теодор Божинов със спасения Богоявленски кръст Теодор Божинов със спасения Богоявленски кръст

Троянецът Теодор Божинов спаси Богоявленския кръст, хвърлен от отец Калин във водите на Бели Осъм в центъра на Троян, на днешния традиционен Богоявленски ритуал, който се провежда всяка година на Йордановден.

Преди това празничният ден в Троян започна с литургия и водосвет в храма на троянската църква "Св. Параскева-Петка". Минути след това с литийно шествие, водено от отец Войден Божков и отец Калин Пенев, Христовата светиня бе понесена през централния площад към традиционното място за извършване на Богоявленския ритуал по спасяването на кръста - речното огледало под кафене "Антик", където на двата бряга на река Бели Осъм и на централния мост до троянския музей немного хора, за разлика от други години, очакваха церемонията.

В сравнително топлия за сезона 6 януари 2021 г. (Богоявление), във водите на река Бели Осъм се хвърлиха само седем троянски смелчаци, за да спасят кръста. В предишни години се е случвало ентусиастите да надхвърлят 20.

Победителят, 33-годишният служител в троянския затвор Теодор Божинов, днес извади Христовата светиня за 3-ти път. Предишните два пъти бяха през 2014 и 2020 г.

След ритуала, участниците по традиция бяха поканени от кмета Донка Михайлова на баница и чаша греяна ракия в кметския кабинет, където Теодор получи паричната си награда и поздравления от присъстващите.

---

Снимките са ни предоставени от Д. Калински

Споделяне