Започва работа по първи и втори етап на новата спортна зала

Проект на Многофункционалната спортна зала в Троян Проект на Многофункционалната спортна зала в Троян

Изграждането на Многофункционалната спортна зала в Троян на практика вече започва, се разбра на пресконференцията на кмета Михайлова. Веднага щом атмосферните условия позволят, ще стартират строително-монтажните работи по Етап 1 „Трафопост и външно електрозахранване 20 КW“ и Етап 2 - „Външна канализация и подпорна стена“ от изграждането на Многофункционалната спортна зала в града, които ще се реализират едновременно. Изпълнители са фирмите „Мирчев електрик“ ЕООД от Троян и габровското ЕООД „ВЕРТИКАЛ 90“.

Етап 1 е на стойност около 104 000 лв. с ДДС. Етап 2 – близо 330 000 лв. с ДДС.

Третият етап, който е изграждането на самата зала, изисква над 5,56 млн.лв. Цената е актуализирана и в нея е включено и оборудването.

Строителният надзор ще бъде изпълняван от шуменското ООД „ДИ ВИ КОНСУЛТ БГ“ , а авторският надзор ще бъде на ДИЗАЙН АРТ – К И К“ ООД (Петрич).

За ЕТАП 3 „Многофункционална спортна зала“ се работи по подготовката на  обществена поръчка за избор на изпълнител на СМР. Изготвени са техническите спецификации и КСС. В момента се работи по критериите за подбор.

От няколко години Община Троян се стреми да привлече средства от различни източници, за да финансира изграждането на Многофункционална спортна зала в града.  За първа и втора фаза бяха предоставени 500 хил. лв. от Кабинета Борисов. Кметът на общината изпрати искане за финансиране до Министъра на финансите за изграждането на третата фаза още през януари. Очакванията са средствата да бъдат осигурени при актуализацията на бюджета от Фонда за инвестиционни дейности на общините. Припомняме, че на територията на община Троян вече има регистрирани 24 спортни клуба, с над 800 състезатели, голяма част от които са деца. Реализирането на обекта е от голяма важност за града, тъй като съществуващата в момента спортна структура не може да отговори нито на нуждите на нарасналия брой активно спортуващи, нито на съвременните изисквания за провеждане на национални и международни състезания.

Община Троян се гордее с факта, че е сред българските общини, които последователно и целенасочено подкрепят развитието на спорта на своя територия – както професионален, така и любителски. Помощта се осъществява в няколко направления – субсидии за развитие на детско-юношеския спорт, спортен календар, поддръжка на спортни бази и парични награди за постигнати резултати на състезатели и треньори, като ежегодно се регистрира ръст във финансирането на всички тях. Всяко трето троянско дете е активно спортуващо, изчисляват в Общината. Необходимо е обаче още много, за да спортуват всички деца, а и спортът да обхване всички възрастови групи, тъй като обездвижването е един от големите проблеми на времето, както и затлъстяването и вървящият с него коктейл от болести. Има какво да се желае и в посока спорт за удоволствие, за здраве, а не само за месали, каквито обикновено са целите на клубовете, тъй като това медалите носят пари на състезатели и треньори.

Споделяне