В Третата неделя на Великия пост в Троянския манастир бе отслужена Светата Василиева литургия

Празничните богослужения в Троянския манастир Празничните богослужения в Троянския манастир Снимки: Троянски манастир "Успение Богородично"

В Третата неделя на Великия пост, когато светата ни Църква отдава поклонение и почит на светия кръст, в Троянската ставропигиална света обител бяха отслужени полагащите се празнични богослужения, съобщават от Троянски манастир "Успение Богородично".

Светата Василиева литургия, която се отслужва в неделните дни на светата Четирисдесетница, беше възглавена от Преосвещения игумен на светата обител Велички епископ Сионий, в съслужение с манастирските братя.

Богомолен народ беше изпълнил зимния параклис, посветен на равнопостолните ни просветители – светите братя Кирил и Методий, където се извършват богослуженията през зимния период.

Според положеното в богослужебния устав за Третата неделя от Великия пост, в края на Великото славословие при тържественото пеене на „Святий Боже”, предшестван от певци, свещеносци и манастирските братя със свещ в ръка, старшият манастирски брат – йеромонах Стефан – заместник на Преосвещения игумен, изнесе, с особена тържественост, светия кръст от олтара на малкия, но благолепен храм, след което кръстът бе поставен в центъра на храма за поклонение от верния народ.

Особена радост е поклонението пред кръста за поклонниците на Троянската света обител, тъй като в предложения за целувание кръст има вградени частици от животворящото кръстно дърво и от надписа на кръста, който указвал „вината” на Христос – Спасителя.

Пръв за поклонение към кръста пристъпи епископ Сионий, който издигайки кръстното изображение, заедно с цялото църковно изпълнение запя „На Твоя кръст се покланяме, Владико, и твоето свято възкресение славим!”.

След този вълнуващ и тържествен момент, имащ за цел да ни даде нови сили по пътя на Поста, се начена светата Василиева литургия, на която всички богомолци пристъпиха към Чашата с Тялото и Кръвта Христови.

След отпуста на светата божествена служба епископ Сионий поздрави със сърдечно, приветствено слово верния народ, в което подчерта великата сила на кръста и припомни, че ако ние искаме до се наричаме християни, и още повече ако искаме да постим истински, кръстното дърво трябва да бъде нашата най-голяма упора, радост и вдъхновение.

След словото за кръста с радостен поздрав към епископ Сионий се обърна йеромонах Стефан, който го приветства за неговия личен празник – 15 години от архиерейската му хиротония, като му поднесе букет цветя за спомен от прекрасната богослужба и като знак на внимание, уважение и благодаронст за трудовете, които Преосвещения игумен понася 30 години в монашески образ, от които 15 години в епископски сан.

Празничните богослужения завършиха с тържествено многолетие, което беше изпято от цялото църковно събрание.

---

Източник: Троянски манастир "Успение Богородично"

Споделяне