„Духовното богатство на един народ е отличителна черта за достойнство“ - спомен за адвокат Венелин Димитров

Голяма част от троянската общественост не разбра, че вече изминаха повече от 40 дни откакто времето – най-страшната стихия, пренесе в друго измерение един от големите интелектуалци и общественици на съвременен Троян – доайена политик, читалищен деец, писател и адвокат Венелин Димитров. Отиде си от този свят на близо 93 години човекът, който казваше: „Духовното богатство на един народ е отличителна черта за достойнство“.

Той е роден на 29 април 1929 г. в Плевен, но с гордост може да го наречем троянец, защото прекарва в нашия град 68 години. Получава началното си образование в с. Коприва, където родителите му са учители. През 40-те години на миналия век учи в Първа мъжка образцова гимназия „Александър II“ в  Плевен, с класически профил, а през 1951г. завършва специалността „Право“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

От 1954 г. вече е в Троян, където работи предимно като адвокат.

Венелин Димитров участва активно в първите демократични митинги срещу тоталитарния комунистически режим и за промените в Троян след 10 ноември 1989 г. Той е сред учредителите в нашия град на Съюза на демократичните сили /СДС/ и Българската социалдемократическа партия /БСДП/. Избран е за председател на Троянската поземлена комисия за прилагане на първия демократичен Закон за земята и връщането ѝ на честни и почтени хора.

Работи активно за БСДП и като неин член е кандидат за общински съветник. За политическите си пристрастия не обичаше да говори и казваше, че също не обича несправедливостта, която утвърждава господарски класи.

През годините заедно със законите, правото и политиката той не оставя културната и творческата дейност. Бил е председател на читалище „Просвета“ в троянския квартал „Велчевски“. Много години е член на Настоятелството на читалище „Наука“ – Троян. Съставител е на един от уставите на Троянското читалище, приет съгласно Закона за народните читалища.

Като член на читалищното ръководство и близък сътрудник на Николай Ганков спомага активно за възстановяване на читалищното имущество съгласно законодателството след демократичните промени. Член е на Съюза на  троянските писатели. Писал е публицистика и белетристика, печатани във вестниците. Има публикувани разкази във в. „Троянски глас“, в. „Магистрали“ – орган на Строителни войски, и областните вестници. Участвал е с разкази в конкурси. Получавал е награди.

В началото на 21. век продължава неговата адвокатска и творческа дейност в адвокатската му кантора - стара къща, покрита с каменни плочи, в центъра на града, която като него носи нещо от духа на нашите възрожденски времена.

През 2009 г. за своя 80-годишен юбилей е отличен с приз „Николай Ганков” за всеотдайност в областта на културата, изкуството и духовните ценности.

Със съдействитето на нашия съгражданин, офицера от резерва Кольо Ралков и „Военно издателство“ – София, през 2012 г. той достига своя най-висок връх в областта на документалистиката. Тогава адвокат Венелин Димитров издава записаните от него в периода 1964-1967 г, обработени и дълго пазени спомени за  неговия приятел генерал Васил Бойдев - потомствен офицер с дългогодишна кариера, служил в Българската армия в четири войни - Балканската, Междусюзническата, Първата и Втората световна война. Книгата „От поручик до генерал“ все още може да се намери в цялата страна.

Историята за човека, който казваше, че за него Троян е родно място, където е живял през по-голямата част от живота си, няма да намерите в светските хроники или в жълтите новини. Знаят аристократизма му и високата му култура неговите приятели  и съратници.

Аплодисменти и шапки долу за адвокат Венелин Димитров - троянския политик, общественик и писател - един от духовните аристократи на Троян в наши дни.

---

Христо Ганков

Споделяне