Света Богородица „Достойно есть“ – храмов празник на параклиса в махала Длъжковска

Храмов празник на параклис Света Богородица „Достойно есть“ в махала Длъжковска Храмов празник на параклис Света Богородица „Достойно есть“ в махала Длъжковска

11.06. е един от празниците, в който се почита Божията майка. На тази дата е направена първата копка за построяване на красивия параклис, затова носи името на Св. Богородица. От 2015 г. до днес съседи на фамилията Даракови в махалата и в Троян, приятели на сем. Деневи, което построи параклиса, нови хора се събират за празника на храма. Тази година са по-малко вероятно заради дъждовното време и Черешовата задушница. Няма я обичайната украса за празника, защото художничката Наталия Богданова от Ловеч, препоръчана на сем. Деневи от Ловчанския владика Гавриил, е започнала да рисува храма.

За водосвета, извършен с благословението на ставротворен иконом Марин Божков, беше приготвен венец от живи цветя и съд за освещаване на вода. Отец Марин извърши водосвета и поръси хората със светената вода за здраве. Освети и курбана.

Йоана и Владимир Деневи подариха иконки на Св. Богородица на гостите. Както винаги домакините щедро нагостиха хората. Трапезата беше още по-богата и заради домашно приготвените или купени сладкиши, които дошлите раздаваха в памет на своите близки. Възникнаха идеи за по-весело отбелязване на следващи празници с танцов състав "Средец".

Благодарим на любезните домакини Йоана и Владимир Деневи за  хубавия празник!

Повече снимки може да разгледате във фотогалерията по-долу!

---

Част от снимките са от организаторите.

Споделяне

Галерия със снимки