Актът на Съединението – продължение на българската национална революция

Троян чества 137 години от Съединението на България Троян чества 137 години от Съединението на България Използвана е снимка на Донка Михайлова (отдясно)

На 6.09. България чества 137 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

В Троян това важно събитие се отбелязва с поднасяне на венци и цветя пред бюста на Захари Стоянов – един от основните вдъхновители на Съединението. На тържеството присъстваха представители от Община Троян, от читалището, МНХЗПИ, от политически партии, граждани.

Слово за Съединението произнесе Венета Илиева, уредник в Музея на занаятите. Представи този исторически акт като дело на българския дух и самочувствие. България не е била никога по-единна. Съединението е първата успешна акция за реализиране национално-обединителната програма на българите. Разкри ролята на Захари Стоянов в борбата за целокупна България. В своите статии, излезли във в. "Борба", открито призовава за премахване на разделението и за борба за обединение на всички земи, населени с българи. При подготовката на Съединението и в борбата за неговата защита показват необходимата политическа зрeлост нашите държавници Петко Каравелов, Александър Батенберг и Стефан Стамболов. Създават се комитети за събиране на помощи в подкрепа на Съединението и на доброволците в Сръбско-българската война.

В Троян също се създава комитет. На 12.09.1885 г. той призовава местното население да подпомогне святата за България цел – Съединението. Председател на комитета е Иван Казанджиев, съзаклятник в Троянския революционен комитет, укривател на Васил Левски. Други членове на комитета са Минко Мирчов, Иван Колев Марков, Цочо Марков, Дочо Стоюв, Минко Вълчов. Благодарение активността на троянския комитет и ловешкото опълченско дружество се формират две групи доброволци в Ловеч с младежи от Троянско и Ново село. Никола Гимиджийски е доброволец в Троянската опълченска чета. Военните инструктори Васил Данаилов и Койно Стоев също са троянци. Доброволци от нашия край са още Пенчо Икономов, Стефан Серяков, Минко Казанджиев, Тома Хитров, Тотю Хаджиев, Иван Кънчев. Четирима жители на Дълбок дол загиват в Сръбско-българската война за защита на Съединението. Участник във всички съединистки акции е политикът с троянски корени Константин хаджи Калчев. Той нарича Съединението "акция на могъщия дух на цялата епоха".

Развълнуваното слово на В. Илиева беше с подчертано лично отношение към честваното събитие. Завърши с думите на Стефан Стамболов:

"Съединението прави силата, а силата ражда независимостта“

Аудио запис на словото на Венета Илиева - уредник в Музея на занаятите:

Бяха поднесени венци и цветя от Община Троян, от Музея на занаятите, от НЧ "Наука – 1870 г.", от политически партии.

Повече снимки може да разгледате във фотогалерията по-долу!

Споделяне

Галерия със снимки