РСПБЗН - Троян ще проведе седмица на пожарната безопасност във връзка с професионалния си празник

РСПБЗН - гр. Троян РСПБЗН - гр. Троян

Журналисти на среща с началника на РСПБЗН - гл. инспектор инж. Петър Петров. 

На 8.09.2022 г. гл. инспектор Петър Петров покани представители на средствата за масово осведомяване, за да ги запознае с предстоящите дейности във връзка с професионалния празник на огнеборците, който е 14.09. – Кръстовден. На него са посветени събитията от 12.09. до 18.09., информация за които беше изпратена още на 30.08.2022 г. до медиите.

Петров разказа на журналистите историята на празника, който се чества от 1995 г., но корените му са 90 г. по-рано – през 1905 г., когато на 14.09. командири се събрали в София и разисквали въпросите за пожарната безопасност. Говорили са правилника, за доброволните формирования и др.

Г-н Петров припомни планираните дейности през седмицата на противопожарната безопасност:

  • 12.09. – Ден на отворените врати за граждани, които се интересуват от темите за превенция и как да действат при различни бедствия.
  • Демонстративно занятие на пл. "Възраждане" на 12.09. от 17:00 ч. Ще бъде представена пожарна техника, гасене на пожар в обществена сграда със спасителни действия на пострадали и при ПТП. В Троян има отряд огнеборци от деца на 12 – 16 г., които са първенци на състезания в Ловеч, а в курорт "Албена" са на 5. място от 28 отбора, като в една от дисциплините са на 2. място, което е призово.
  • Изложба с детски рисунки от конкурса "С очите си видях бедата" в НЧ "Наука – 1870 г.". Рисунките имат важна роля за обучението на децата.
  • 13.09. – Тържествен водосвет в двора на РСПБЗН – Троян, за здравето и благополучието на всички служители, за да бъдат успешни действията им. Ще бъдат наградени изявени огнеборци.
  • Отдаване на почит към младши лейтенант Пламен Ванков, загинал при изпълнение на дълга си.

Петър Петров представи на вниманието на журналистите статистика за работата на служителите си от 1.01.2022 г. до 31.08. т.г.Той говори подробно за извършеното в различни направления. От началото на годината до 31.08. има 234 произшествия, което показва, че почти няма ден без произшествие, а понякога има повече от едно. Статистиката е приложена към текста. Извършва се просветна работа за предпазване от произшествия, контрол за спазване на изискванията за предотвратяване на пожари в жилища, обществени сгради, хижи и др.

След онагледената задълбочена информация от началника на РСПБЗН той отговори на въпроси за работата в детските градини и училищата. Информацията е съобразена с възрастта на децата, има и практически занятия също 2 пъти годишно в училищата.

Петров изясни и за какво се правят проверки в обществените сгради и високите жилищни блокове, как се действа при аварии и какви наказния се налагат на нарушителите.

Традиционно всяка година г-н Петров в навечерието на професионалния празник запознава журналистите с напрегнатата, опасна, високоотговорна дейност на пожарникарите и така тази ценна информация достига до много хора, което е извънредно необходимо за тяхното правилно отношение към спасителите на хората, тяхното имущество и околната среда и за изграждане на елементарни знания и умения в случаи на бедствия.

Статистика на произшествията може да видите от тук: [ВИЖ]

Програма на предстоящите събития - 12-18 септември 2022

Споделяне

Медия