Троянци помагат на пострадалите карловски села

За троянци съпричастността към чуждото страдание се оказва напълно естествена, много хора се включват като доброволци и на място помагат по разчистването на затрупаните с колосални количества кал и пясък дворове и градини. Други граждани даряват според силите си на останалите без нищо хора.

Община Троян ораганизира със собствен транспорт извозването на даренията, както и приема на закупеното от гражданите. Особено важно е това, че кметът Донка Михайлова поддържа постоянен контакт с община Карлово  и нейния кмет и  така всяка пратка отива в селото, за което ще е най-полезна. Това съобщи секретарят на Община Троян Цветелина Калчева.

Още в началото на бедствието немалко граждани на община Троян се отзоваха на призивите за помощ, самоорганизираха се в социалните мрежи и се включиха с доброволен труд в разчистването на  щетите. Много хора с личните си автомибили ходят на място, като карат дарения и помагат. Същото направи и Общината ни.

„Веднага, след като получихме информация за най-неотложните нужди на пострадалите, Община Троян организира логистична и медийна кампания за набиране на доброволци и храни от първа необходимост за засегнатите райони, а на 6 и 7 септември бе осигурен транспорт на събрани хранителни продукти и доброволци до с. Слатина“, се казва в прессъобщение на Общината, оповестено на месечната кметска пресконференция.

Още в първите часове тридесет и осем човека оставиха дарения при дежурния в сградата на общинската администрация,  други пожелаха да се включат с доброволен труд.

Община Троян  направи дарение от 4320 л минерална вода, която бе доставена на място на 12 септември.

Кметовете и кметските наместници в общината също се включиха в кампанията в помощ на пострадалите от наводнението, като със събраните от тях средства бяха закупени консервирани храни и трайни изделия. Така например Борима и Старо село общо са събрали 1645 лв. / по-голям е приносът на Борима/ и с тях са закупени консерви и вода. Храна и вода са осигурени  и чрез събраните от ХУ „Христо Ботев“ дарения около 700 лв.  85 броя нови завивки и възглавници са осигурени чрез фирмата на Герман Гачевски и утре ще отпътуват заедно с другите дарения към бедстващите хора. Пак утре за Карловско тръгва бус с електроуреди, домакински потреби и други дарения, събрани от хората в Орешак, където инициатори са група млади мъже. „Гордея се с тях“, каза тяхна учителка.

Очаква се Карлово да има нужда от дългосрочна и системна подкрепа в следващите месеци, като нуждите ще се променят във времето. По тази причина, на своето последно заседание, Националното сдружение на общините реши организацията да поеме координацията между общините за осигуряване през предстоящите месеци на необходима жива сила в помощ при разчистването на пострадалите населени места.

Гражданите, които желаят да се включат в кампанията за подпомагане на пострадалите в Карловско, ще продължат да получават актуална информация за възможностите за дарение или транспорт до пострадалите села на тел. 0670/6 80 50.

На свое заседание УС на НСОРБ реши в следващите няколко месеца да изпраща  доброволци за помощ в селата на Карловска община по график. Община Троян ще се включи в кампанията със свои служители. Желаещите да участват могат да заявят това на тел. 6-80-50.

Споделяне

Галерия със снимки